DOKUMENT O UMJETNIKU

Film o Safetu Zecu: Dokument o jednom važnom umjetniku i vremenu

Film je sniman u Veneciji, Udinama, Počitelju, Trevisu, Sarajevu, Srebrenici, Beogradu

Film o Safetu Zecu. Facebook

Dž. V.

14.8.2024

U sklopu Sarajevo Film Festivala će 18. avgusta 2024. godine u Cineplexx kinu, bit će održana svjetska premijera dokumentarnog filma "Safet Zec: Put majstorstva" kojeg je producirala Fondacija "Ivanka i Safet Zec".

Ovaj dokumentarni film emituje se u sklopu programa bh. filma i javnosti otkriva do sada nepoznate detalje o životu i radu slikara.

- Ovaj film želi biti najprije dokument o jednom umjetniku i vremenu. Snimam svog oca od kako sam počeo da držim kameru u ruci, a to je najmanje 20 godina unazad. Uvijek mi je bilo prirodno da zabilježim njegove izložbe i njegov atelijerski život. Prije pet godina sam odlučio da od tog materijala i snimanja novog, produciram film kako bi ostavio važan dokument o Safetovom životu izjavio je Gorčin Zec.

Gorčin i Safet Zec. Facebook

- Ovaj film smatram propagandnim djelom koje promoviše i slavi 80 godina života jednog velikog čovjeka, promoviše njegovo djelo u BiH i inostranstvu, promoviše Fondaciju "Ivanka i Safet Zec", a ujedno promoviše umjetnost, slikarstvo i kulturu. Ovaj film ima namjeru da promoviše i BiH jer cijela ekipa koja je snimala i producirala film je zapravo iz BiH. Ovo jeste priča o umjetniku bh. porijekla, ali je ujedno priča i o talijanskom umjetniku jer smo Safet i ja takođe i talijanski državljani - rekao je Gorčin Zec.

Film je sniman u Veneciji, Udinama, Počitelju, Trevisu, Sarajevu, Srebrenici, Beogradu, a režirao ga je Gorčin Zec, produkciju i montažu potpisuje Damir Pirić, u saradnji sa producentom Mustafom Mustafićem i produkcijom Panglas Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.