OD 29. AUGUSTA

Festival glumca BiH u Konjicu donosi najbolja izdanja bh. teatarskih produkcija

Posebno želim istaći kontinuiranu podršku Grada Konjica, resornih ministarstava za kulturu na kantonalnom i federalnom nivou, naglašava Mušinović

S ranijeg događaja. Fena

FENA

18.8.2024

Konjic će od 29. augusta do 30. septembra biti domaćin 11. izdanja Festivala glumca BiH, koji i ove godine donosi presjek najboljih izdanja bosanskohercegovačkih teatarskih produkcija, a želja organizatora, Narodnog univerziteta Konjic, je da on u narednim godinama postane još veća platforma sa mnogo intenzivnijom razmjenom umjetnika i njihovih ostvarenja.

Prisjećajući se početaka i perioda osnivanja, direktor Festivala Benjamin Mušinović kazao je u razgovoru za Fenu kako su od samog početka promišljali o onima koji su bit i suština piščevog djela, o glumcima, najbitinijim akterima dramsko-scenskog procesa.

Istakao je originalnost Festivala, koji je, kako je kazao, jedini primarno dao pažnju glumcima, navodeći kako je njegov cilj bio i ostao da bude jedinstven na karti kulturnih događaja.

Prijateljski savjet

Mušinović se prisjetio prijateljskog savjet glumca i tadašnjeg direktora Pozorišta mladih u Sarajevu Nermina Tulića, kojem je prije jedanaest godina došao u kancelariju i rekao da bi volio svom gradu "darovati“ najljepše trenutke uz profesionalne pozorišne predstave.

- Tada mi je rekao: imate Crnu Goru i Hrvatsku koji već godinama imaju festival glumca, pa vi se odvažite i napravite prvi bosanskohercegovački, a mi vam baš za taj premijerni dolazimo sa predstavom koja ponajbolje pokazuje svu magiju jednog glumca, njegovo znanje i umijeće. I uistinu prva predstava bi "Kokoška“ u režiji Admira Glamočaka i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo - prisjetio se Mušinović.

Kaže kako, Festival glumca BiH u budućnosti vidi kao napredniji događaj u svakom smislu, koji će uz sve novitete i tehničke i produkcijske, olakšati dolazak ansambala sa većim dekorom nego što je to sada slučaj.

- Iskreno se nadam većim mogućnostima za priređivanje pojedinih sadržaja na open-air scenama jer Konjic je mjesto koje uz rijeku Neretvu ima jedinstvenu i najljepšu scenografiju za različita uprizorenja. Riječ je o kamenom mostu "Ćupriji" koju trebaju osvježiti i na sebi svojstven način duhovno oplemeniti umjetnici i umjetnice - naglasio je.

Jedan od zadataka ovog festivala jeste i stvaranje uvjeta za vlastitu produkciju, kao i koprodukcijske aranžmanima koje će nastojati ostvariti sa profesionalcima i talentiranim dramskim stvaraocima.

- Obzirom da slične i srodne ciljeve imaju festivali glumca u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, nadamo se značajnijim sinergijskim projektima i iskoracima u budućnosti – dodao je direktor konjičkog festivala.

Razmjena iskustava

On je istakao kako razmjena iskustava sa glumcima i glumicama, najznačajnijim pozorišnim produkcijama, uveliko osnažuje i promovira Konjic.

- Naše nastojanje će i ove godine biti da posjetiocima koji uživaju u raftingu, posjećuju Titov bunker, Zavičajni muzej sa rodnom kućom Zuke Džumhura, UNESCO-ov Muzej drvorezbarstva, Festivala glumca BiH bude razlog više za produženi boravak u Konjicu - istakao je Mušinović.

Doodao je kako je Festival tradicionalno oslonjen na svoje sponzore, kompaniju Bosnalijek koja je sa njima od početka, kao i Igman dd Konjic, unazad četiri godine imaju podršku i od BH Telecoma, a od ove godine uz njih su Asa Grupacija (Asa bolnica i Fondacija Hastor) i Asa banka, te Turistička zajednica HNK.

- Posebno želim istaći kontinuiranu podršku Grada Konjica, resornih ministarstava za kulturu na kantonalnom i federalnom nivou, te prevashodno prijateljsku naklonost i saradnju sa vodećim pozorišnim kućama u Bosni i Hercegovini te kolegama iz regije, koji već jedanaest godina svjedoče našu ljubaznost, gostoprimstvo i najveću želju da Konjic postane "grad teatra“ – naglašava Mušinović.

I ovogodišnja festivalska sezona donosi presjek najboljih izdanja bosanskohercegovačkih teatarskih produkcija, a oficijelni program predstavit će osam teatarskih sadržaja.

Program će otvoriti 29. augusta predstava "Gidionov čvor" Scene Mess, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo.

U sljedećim danima slijede predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru "Ženski razgovori±1", komediju "Škrtac" ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, te predstavu "Siročad" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Festival će ugostiti i Narodno pozorište Mostar s predstavom "Perzeide", Pozorište mladih Sarajevo s komedijom "Večera budala", ansambl Sarajevkog ratnog teatra –SARTR koji će predstaviti komad "Moj sin malo sporije hoda" i Banjalučko studentsko pozorište s dramskim komadom "Nakon predstave".

- U off sadržajima ćemo kroz program "Kultura pamćenja" prirediti sadržaj posvećen Zlatku Đikiću, predstaviti izložbu "creAction" autora Amera Tikveše i Roberta Oroza, te obradovati sve mlade teatroljupce s predstavom "O nježnosti" u režiji Ines Pašić i u produkciji Pozorišta Lutaka u Mostaru - navodi direktor Festivala.

Koncertni program 

Jedanaesti Festival glumca BiH bit će zatvoren koncertnim programom “Laka & bend“ na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u ponedjeljak, 30. septembra.

I ove godine festivalske nagrade dodjeljuje jedini žiri - publika, a za laureate i laureatkinje ponosni vlasnici UNESCO-ovog priznanja "Konjički drvorezbari“ priređuju specijalne maske u drvetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.