MIŠLJENJE KRITIČARA

Ovo su dva filma u kojima je glumio Delon, a koja su ocijenjena kao najbolji

Među najznačajnijim filmovima u kojima je glumio još su Borsalino, Gepard, Sicilijanski klan, Policajac

Isječak iz filma. YouTube

E. T.

18.8.2024

Alan Delon (Alain) preminuo je u 89. godini, a bio je filmski i pozorišni glumac, reditelj i scenarist, ali i ikona francuskog i svjetskog filma.

On je karijeru započeo 1957. godine i ubrzo postao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu U zenitu sunca, a svjetsku slavu stiče 1960. ulogom u filmu Rocco i njegova braća.

Među najznačajnijim filmovima u kojima je glumio još su Borsalino, Gepard, Sicilijanski klan, Policajac... U karijeri je glumio u čak 90 filmova, što je impresivan broj kojim se mogu pohvaliti rijetke zvijezde.

Ipak, kritičari su samo dva njegova filma ocijenili sa savršenih 100 posto na Rotten Tomatoesu. To su Gospodin Klein (Mr. Klein) i Samuraj (Le Samouraï).

Gospodin Klajn (Klein) je 1977. nagrađen Cesarom za najbolji film i najboljeg reditelja, a godinu ranije je na festivalu u Cannesu 1976. nominiran za Zlatnu palmu. Radnja se odvija u Parizu 1942. godine, gdje Robert Klajn (Klein) ne vidi ništa loše u zbivanjima u okupiranoj Francuskoj. Ima lijep stan, ljubavnicu, posao koji cvjeta. Židovi suočeni s francuskim zakonima u očaju rasprodaju sve vrijedne predmete koje imaju, a g. Klajn se bavi njihovim otkupom. Njegov lagodni život je prekinut kad shvati da u Parizu postoji još jedan Robert Klajn koji je Židov.

Samuraja se svrstava među filmske klasike. Delon u njemu glumi plaćenog ubicu Džefa Kostela (Jefa Costella), perfekcionista koji uvijek pažljivo planira svoja ubistva i kojeg nikad ne ulove. Međutim, jedne noći nakon što ubije vlasnika noćnog kluba shvati da je imao svjedoke. Svi pokušaji da izmisli alibi padaju u vodu i osjeća kako je sve više stjeran u kut iz kojeg nema izlaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.