EKSKLUZIVNO

Palestinski reditelj Elia Sulejman za "Avaz": Historija ovog grada nije toliko različita od Gaze

Moji prijatelji su tu, bio sam ovdje preko deset puta, nemam osjećaj nepoznatog, kazao je o Sarajevu

Elia Sulejman. Avaz

Nerma Ajnadžić

20.8.2024

Palestinski reditelj Elia Sulejman (Suleiman) osvojio je Počasno Srce Sarajeve na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala, a uoči odlaska, ekskluzivno je govorio za "Dnevni avaz" o vremenu provedenom u glavnom gradu BiH, istakavši da mu je dolazak u Sarajevo izaziva osjećaj poznatog.

- Znate, izgubio sam distancu između sebe i festivala. Teško je reći: Vidim ovo, mislim ono. Ovo je kao da posjetite svoju baku. Moji prijatelji su tu, bio sam ovdje preko deset puta, nemam osjećaj nepoznatog. Znam i dobre restorane i barove, nisam gladan, nisam žedan. Ovdje sam imao brojne uloge. Jednom ću čak sjesti i izbrojati koliko sam puta bio ovdje - započeo je Elia Sulejman razgovor za "Dnevni avaz".

Ubijanja Palestinaca su postala svakodnevnica. Gledati snimke i fotografije iz Gaze lome srca.

Sulejman je ranije kazao kako "umjetnost putuje sporije od metaka", pa nas je interesovalo koliko je važno da umjetnici dignu glas u ovim teškim trenucima za Palestince:

- Naravno da je važno. Nisam siguran da su uvijek opipljivi rezultati otpora. Naš kontinuitet proizvodi nadu, pa mi nastavljamo. 

Sulejman, kako i sam kaže, pokušava doći do novih ideja za filmove.

- Pokušavam, nisam rekao da baš uspijevam - rekao je palestinski reditelj u šaljivom tonu.

Za kraj, pitali smo ga za jednu poruku građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

- Pa, mi smo slični ljudi. Historija ovog prostora nije toliko različita od naše - poručio je za kraj Elia Sulejman za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.