ŽESTOKE OSUDE

Omladinski Film Festival Sarajevo se oglasio o Kasumoviću, imao poruku i za emitere: Gadi nam se, u najmanju ruku

Pozivamo i nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo na jednu godinu zatvora

Moamer Kasumović. Instagram

E. Ć.

prije 6 sati 32 minute

Omladinski Film Festival Sarajevo je u septembru 2016. godine prekinuo ugovor o saradnji sa glumcem Moamerom Kasumovićem uz prethodni dogovor obje strane, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Ovo je reakcija na brojne upite povodom slučaja Kasumovića koji je 2021. osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom, a potom je s 36.500 KM otkupio kaznu.

Kako su naveli, Kasumović je tokom 2015. i 2016. godine obavljao posao kretivnog direktora Festivala.

Prekinuta saradnja

- Od momenta prekida saradnje niti Festival niti predstavnici Festivala nisu imali kontakt sa Moamerom Kasumovićem niti ponovnu potrebu da se uspostavi saradnja - istakli su iz OFF-a.

U saopćenju OFF-a najoštrije je osuđen svaki vid nasilja i zlostavljanja.

- Zgrožava nas činjenica i gadi nam se, u najmanju ruku, da je neko ko je bio dio Festivala koji radi sa mladima spreman na postupke koje je uradio i da nismo to ranije uočili.

Za vrijeme rada na OFF-u Kasumović nije imao incidenata, no ako se ustanovi da je imao namjeru ili se pojavi informacija OFF će se staviti na raspolaganje agencijama i tužilaštvu - istakli su.

OFF Sarajevo ovim putem insistira da svi emiteri, koji trenutno u programu imaju serije, filmove i sadržaje u kojima se pojavljuje Moamer Kasumović, odmah i bez odlaganja obustave emitiranje istih, a nadležne institucije da ponovo otvore istragu te ustanove kako je moguće da se za ovakvo djelo Kasumoviću presudilo na jednu godinu zatvora.

Borba protiv nasilja

- Zbog upita medija, još jednom ističemo - Kasumović nema nikakve veze s Omladinskim Film Festivalom Sarajevo.

OFF i dalje snažno nastavlja borbu protiv svakog vida nasilja te insistira na hitnoj izmjeni zakona gdje će svaki prestupnik, poput Kasumovića, biti registrovan i javno objavljen.’ – stoji u saopštenju direkcije Festivala - poručeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.