PRESTIŽNA NAGRADA

Film "Nakon ljeta" Danisa Tanovića je bh. kandidat za Oskara

Kandidat je u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za 97. nagradu Oskar Američke akademije

Scena iz filma "Nakon ljeta". Udruženje filmskih radnika FBiH

N. H.

jučer

Film "Nakon ljeta" Danisa Tanovića će biti bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za 97. nagradu Oskar Američke akademije. 

Certifikovana strukovna organizacija za FBiH, Udruženje filmskih radnika BiH organizirala je izbor, a u komisiji su bili reditelj Nermin Hamzagić, casting direktorica i koordinatorica produkcije Narcisa Cvitanović, producentica Amira Kudumović, scenaristica Melina Alagić i scenografkinja Emina Kujundžić, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Nakon ljeta je komična drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji internacionalni film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića 2002. godine osvojio je nagradu Oskar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Okcar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.