MESS

Jasni Diklić Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, navodi se u obrazloženju

Jasna Diklić. Promo

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

30.9.2019

Direkcija Festivala MESS odlučila je da Zlarni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra pripadne glumici Jasni Diklić.

To je jedno od najviših festivalskih priznanja koje dodjeljuje Direkcija. Nagrada će glumici biti uručena na svečanoj ceremoniji 2. oktobra u 18:30 sati u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Prema obrazloženju Direkcije, Diklić je ovo priznanje zaslužila zbog iznimne posvećenosti teatarskoj umjetnosti i uloga koje je ostvarila u svojoj bogatoj višedecenijskoj karijeri, a posebno u vrijeme teatra pod opsadom, s velikim brojem premijernih izvedbi i kreacijama koje su se trajno urezale u sjećanje njene publike i postale dio historije bh. teatra.

Navodi se da ona godinama vrlo predano sarađuje sa mladima, učeći ih ljepoti scenskog izražaja i društvenoj odgovornosti umjetnosti, a i osnivačica je i predavačica na više dramskih studija za polaznike glumačkih škola. Vrhunac tog rada je etabliranje "Juventafesta", internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Jasna Diklić je glumica izuzetne vještine u različitim scenskim umjetničkim formama, od monodrame, dramskog do postdramskog teatra, gdje je demonstrirala izuzetan senzibilitet za komične i dramske uloge, za šta je višestruko nagrađena na mnogim nacionalnim i regionalnim festivalima. Njene uloge krase autentičnost i neposrednost, iskrenost u komunikaciji s glumačkim kolegama na sceni, pa je podjednako omiljena u struci i pozorišnom, filmskom i televizijskom auditoriju - navodi se u obrazloženju.

Diklić je sarađivala s brojnim istaknutim rediteljskim imenima, kao što su Slobodan Unkovski, Petar Večer, Vladimir Milčin te s bh. rediteljima, među kojima su Dubravko Bibanović, Gradimir Gojer, Dino Mustafić, Aleš Kurt... Među najzapaženijim rolama koje je igrala sigurno su i one u filmovima „Savršeni krug“ Ademira Kenovića, „Dobro uštimani mrtvaci“ Benjamina Filipovića, „Gori vatra“ Pjera Žalice, „Remake“ Dine Mustafića te serijama „Viza za budućnost“ Faruka Sokolovića i "Familija d.o.o." Benjamina Filipovića...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.