IZGUBIO BITKU S BOLEŠĆU

Preminuo bubnjar grupe "Yes": U šoku smo, radovao se nadolazećoj turneji

Alan Vajt rođen je 1949. u Durhamu u Engleskoj

Alan Vajt. BBC

L. K. P.

27.5.2022

Alan Vajt (White), bubnjar grupe "Yes", velikana progresivnog roka, preminuo je u 72. godini, objavili su članovi benda.

-Vijesti su šokirale i zaprepastile cijelu porodicu "Yes”, rekli su iz benda, dodajući da je Vajt preminuo mirno u svom domu nakon kratke bolesti.

Naveli su da se radovao nadolazećoj britanskoj turneji i proslavi svoje 50. godišnjice sa sastavom kojem se pridružio 1972. godine. Tu junsku turneju "Close to the Edge", kojom će se obilježiti 50 godina od izlaska istoimenog vrlo uspješnog albuma, posvetit će upravo Vajtu.


Grupa "Yes". Agencije

"Yes" su osnovali bivši frontmen Džon Anderson (Jon) i basist Kris Skvir (Chris Squire) 1968. u Londonu, zajedno s gitaristom Piterom Benksom (Peter Banks), klavijaturistom Tonijem Kejom (Tony Kaye) i bubnjarom Bilom Brufordom (Bill Bruford).

Poznati progresivni rok bend prošao je kroz brojne promjene sastava, istražujući mnoge muzičke stilove. Tokom duge karijere u muzičkoj industriji, Vajt je surađivao s više zvijezda, uključujući Džona Lenona (John Lennon), Džordža Harisona (George Harrison) i Džoa Kokera (Joe Cocker).

Rođen je 1949. u Durhamu u Engleskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.