VRTOGLAVE CIFRE

Otkrivena godišnja zarada princa Wilijama, iznos je papren

Britanska kraljevska porodica je među najbogatijima u svijetu, ali nikad nije bilo poznato koliko, zapravo, novca imaju

Princ Vilijam. Adrian Dennis/afp/profimedia/

I.P./jutarnji.hr

24.7.2024

Britanska kraljevska porodica je zasigurno među najbogatijim porodicama na svijetu, ali nikad nije bilo poznato koliko, zapravo, novca imaju. Međutim, sad je otkriveno koliko je princ Vilijam (William) zaradio tokom finansijske godine 2023.-2024. Kako piše Page Six, princ je dobio više od 23 miliona funti prihoda od svog imanja u Vojvodstvu Cornwall.

Imanje je Vilijam naslijedio od svog oca, kralja Čarlsa III (Charles), 2022. godine, a od svojih je ulaganja prikupilo višak za raspodjelu od 23.6 miliona funti. Osim imanja Vilijam je dobio i novu titulu - Vojvoda od Cornwalla.

Princ Vilijam je imenovan i pokroviteljem Fudbalskog saveza, a istu je titulu prije njega nosila njegova baka, kraljica Elizabeta II. Dobio je i ovlasti nad dobrotvornom organizacijom Welsh Guards i kraljevskim poljoprivrednim udruženjem Cornwall. Također su ga imenovali i predsjednikom Viktorijinog i Georgeovog križa.

Vilijam nije jedini član kraljevske porodice koji zarađuje vrtoglave iznose svake godine. Kako je ranije pisao "The Guardian", kralj Čarls, koji je zadužen za plaćanje drugih članova kraljevske porodice koji obnašaju svoje dužnosti, prima godišnju isplatu iz državne podrške Ministarstva finansija koja iznosi blizu 86.3 miliona funti. Državna podrška pokriva troškove drugih članova kraljevske porodice, kao i održavanje imovine i putovanja.

Nakon što je postao kralj, nagađa se da godišnje dobije 20 miliona funti od svog imanja u Vojvodstvu Lancastera. Iako nije poznato koliko novca godišnje zaradi kraljica Kamila (Camilla), poznato je da njeni prihodi dolaze od kralja Čarlsa i njegovog prihoda koji dobije od imanja u Vojvodstvu Cornwall.

Kraljev najmlađi brat princ Edvard (Edward) i njegova supruga Sofi (Sophie) iznajmljuju štale već godinama, a prošle godine su za iznajmljivanje dobili 130.000 funti. Uz to je Edvard dobio i 6.5. miliona funti za svoje kraljevske dužnosti od 1982. godine.

Godišnji prihodi princa Herija (Harry), koji više ne obnaša svoje kraljevske dužnosti, i njegove supruge Megan Markl (Meghan Markle) nisu poznati, a ne zna se ni koliko tačno zarađuje princeza Kejt Midlton (Kate Middleton).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.