NOSIO GA FORD

Šešir iz filma Indiana Džons prodat za 630 hiljada dolara

Aukcijska kuća je objavila da je šešir korišten i tokom dodatnog snimanja u studijima za vizuelne efekte producenta Džordža Lukasa

Indiana Džons. Instagram / Paramount

E. T.

17.8.2024

Smeđi šešir koji je nosio glumac Herison Ford (Harrison) u drugom dijelu filmskog serijala Indiana Džons (Jones) prodan je na aukciji za čak 630 hiljada dolara. Također, istovremeno su prodati i drugi filmski rekviziti, uključujući predmete iz Star Vorsa (Warsa), Herija Potera (Harryja Pottera) i Džejmsa Bonda (Jamesa).

Džons, arheolog i pustolov, nosi šešir na početku filma, kada on i njegovi pratitelji iskaču iz aviona koji se ruši. Aukcijska kuća je objavila da je šešir korišten i tokom dodatnog snimanja u studijima za vizuelne efekte producenta Džordža Lukasa (Georgea Lucasa).

Inicijali unutar šešira

Šešir je također nosio Fordov kaskaderski dvojnik u filmu iz 1984. godine, Din Ferandini (Dean Ferrandini), a prodan je s prethodno neobjavljenim fotografijama kaskadera u sada već kultnom kostimu na snimanju. Ferandini je preminuo prošle godine, a šešir je bio dio njegove lične kolekcije. 

Unutar šešira nalaze se zlatni inicijali "I.J.", a stvoren je u firmi Herbert Johnson Hat Company u Londonu.

Prodata i kaciga

Na aukciji je prodata i kaciga korištena u filmu Povratak Jedija iz serijala “Star Wars” iz 1983. godine, za 315 hiljada dolara. Štapić s osvjetljenjem koji je koristio Danijel Redklif (Daniel Radcliffe) u filmu “Harry Potter” i zatočenik Azkabana prodan je za malo više od 553 hiljade dolara.


Šešir Herisona Forda. Screenshot

Odijelo koje je nosio Danijel Kreg (Daniel Craig) kao James Bond u filmu Skyfall 2012. godine prodano je za 35.000 dolara. Brendon Alinger (Brandon), glavni operativni direktor Propstorea, izjavio je da je aukcijska kuća ponosna što je povezala tako širok spektar fanova s historijskim predmetima koje cijene.

Šešir Indiane Džonsa postigao je više nego dvostruko veću cijenu od drugog šešira iz filma Ukleti hram, koji je prodan na aukciji 2021. godine za 300 hiljada dolara, prema Hollywood Reporteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.