UZOR MILIONIMA

Prošlo je 27 godina od smrti princeze Diane: Pariški ljekar zadnji ju je vidio živu

Njena prerana smrt rastužila je ne samo Veliku Britaniju nego i cijeli svijet

Počast za Lady Di. Instagram

D. H.

31.8.2024

Prije tačno 27 godina princeza Diana tragično je poginula u prometnoj nesreći u tunelu Pont de l'Alma u Parizu.

Princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa koji se zabio u potporni stup tunela, a u nesreći su preminuli i njezin ljubavnik, filmski producent Dodi al-Fayed, te vozač Henri Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva.


Cijeli svijet oplakivao je Dianu

Njena prerana smrt rastužila je ne samo Veliku Britaniju nego i cijeli svijet. Ljudi su mjesecima nakon njene smrti ostavljali cvijeće, svijeće, čestitke i osobne poruke ispred Kensingtonske palače. 

Nesreću je jedini preživio Trevor Rees-Jones, Dianin tjelesni čuvar. Na njegovom licu i danas se vide ožiljci od nesreće. Proteklih godina nije ga se moglo vidjeti u javnosti. Prema pisanju britanskih tabloida, Trevor sa suprugom i djecom živi u Oswestryju. Nakon nesreće radio je na svojoj karijeri, pa je tako danas zaposlen kao šef sigurnosti u globalnoj biofarmaceutskoj kompaniji AstraZeneca.

"Živi mirnim životom, nije često u javnosti i ne govori o tragediji. Pokušao je nastaviti sa svojim životom", rekao je izvor za The Sun. Trevor je jedno vrijeme radio i za milijardera Mohameda al-Fayeda, čiji je sin Dodi poginuo s Dianom u nesreći.

Nakon nesreće rekao je da se ničega ne sjeća.

"Volio bih znati što se dogodilo. Ja sam jedina osoba koja ljudima može reći istinu, ali ne mogu se sjetiti. Smatram to nesrećom koju je bilo moguće izbjeći i da je Henri Paul pogriješio kad je sjeo za volan automobila znajući da je pio, a da ni nama ni Dodiju nije rekao da nije sposoban za vožnju. To je bila greška. Bila je to obična nesreća u vožnji pod utjecajem alkohola uzrokovana brzinom. I to je sve", rekao je Trevor.


Pariški doktor posljednji vidio Dianu živu

Doktor Frederic Mailliez je zadnji vidio princezu Dianu živu. Kada je hitna došla na mjesto nesreće, nisu imali pojma da se radi o princezi. Samo su vidjeli žensko tijelo na podu zdrobljenog Mercedesa. Diana je pokazivala znakove života, ali je bila bez svijesti i teško je disala.

"Svjestan sam da će moje ime uvijek biti povezano s tom tragičnom noći", rekao je Mailliez, koji se u tom trenutku vraćao sa zabave i naletio na nesreću.

"Prišao sam olupini, otvorio vrata i pogledao unutra. Četvero ljudi, od kojih dvoje već mrtvih, koji nisu pokazivali nikakve znakove života, te dvoje na desnoj strani, živi, ali u iznimno teškom stanju. Putnik na prednjem sjedalu je vrištao, zbog čega sam znao da je bolje od putnice, mlade dame koja je na koljenima bila na podu Mercedesa, s glavom spuštenom dolje. Teško je disala i njoj je prvo trebalo pomoći", ispričao je Mailliez.


Televizijski prijenos sprovoda imao je 32 miliona gledalaca

Ubrzo su na mjesto nesreće stigli i paparazzi i vatrogasci, a princeza je prevezena u parišku bolnicu u kojoj je preminula samo nekoliko sati kasnije.

"Za mene je bio veliki šok kada sam shvatio da je to bila princeza Diana i da je umrla. Počeo sam se preispitivati jesam li napravio sve da joj spasim život. Jesam li sve odradio kako sam trebao?" rekao je liječnik.

Dianin sprovod održan je u Westminsterskoj opatiji 6. rujna. Njezini sinovi hodali su u pogrebnoj povorci iza njezina lijesa.

Televizijski prijenos sprovoda pratila je britanska televizijska publika koja je dosegla vrhunac od 32 miliona gledatelja, što je bila jedna od najvećih gledanosti u Ujedinjenom Kraljevstvu ikada. Milijuni drugih gledali su događaj diljem svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.