SVJETSKA LISTA

Indijska pjevačica najslušanija, Jala Brat dominira u regionu

Rezultati se temelje na broju pregleda s YouTubea

Jala Brat. Instagram

L. S. R.

31.1.2023

"Liberty Games" izračunao je koji su najslušaniji izvođači i pjesme u proteklih godinu dana, a rezultati se temelje na broju pregleda s YouTubea. 

Osim općenito najslušanijih pjevača u svijetu, objavili su i ko je bio najslušaniji u pojedinoj državi.

Muzičkim ljestvicama dominiraju indijski izvođači. Najslušanija u svijetu je indijska "playback pjevačica" Alka Jagnik (Yagnik) s 14,8 milijardi YouTube strimova.

Za petama joj je reper Bad  Bani (Bunny) s 14,1 milijardom, a na trećem mjestu je Udit Narajan (Narayan) s 10,6 milijardi. Bad Buni najbolji je pjevač u 17 zemalja, većinom u Latinskoj Americi.

Što se tiče najslušanijih pjesama, na prvom mjestu je "Saami Saami" izvođačice Sunidhi Čauhan (Sunidhi Chauhan). Slijedi je "We Don't Talk About Bruno" iz filma "Encanto", a na trećem mjestu je "Cê Tá Preparada (Ao Vivo)", koju pjevaju "Tayrone & Marília Mendonça".


2Pac je svjetski najslušaniji "old school" hip-hop izvođač, s više nego dvostruko brojnijim strimovima od drugoplasiranog Notorious B.I.G.-ja. 

Što se tiče naše regije, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji najslušaniji je Jala Brat. Najslušanija pjesma u tim zemljama, osim u Sloveniji, je "Roze", koju pjevaju Jala Brat, Devito i Buba Corelli.

Poznati K-pop bendovi BTS i "Blackpink" su dva izvođača s najviše pretplata na YouTubeu i nalaze se među deset najslušanijih na svijetu. Kad je riječ o klasici, Frederik Šopen (Frederic Chopin) je na prvom mjestu s 50,4 miliona slušanja na YouTubeu i zauzima vrhove ljestvica u 28 zemalja. Na drugom mjestu je Mocart (Mozart).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.