POČASNI GRAĐANIN

Za Milana Mladenovića sve je krenulo iz Sarajeva

Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija, čuvene su riječi muzičke legende

Milan Mladenović. Facebook

22.2.2023

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici usvojilo je odluku kojom je Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Odluka je na sjednici donesena jednoglasno, sa 25 glasova za, čime je frontmen EKV-a, 29 godina nakon smrti prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva.

Mladenović rođen je u Zagreb 1958. i bio je rok-muzičar, najpoznatiji kao pjevač i gitarist rock grupe "Ekatarina Velika". U šestoj godini se s porodicom preselio se u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina. 

Sve krenulo iz Sarajeva

U svemu što je radio, Milan je neprestano napredovao, bio je sve bolji autor, pjevač, gitarista, vođa benda i, svakako, čovjek. Osim talenta i vještine, posjedovao je i vrstu bezazlenosti sposobnu da trenutno razoruža i najtvrdokornije cinike, kao i autentičnu, stvarnu ljudsku toplinu i dobrotu. 

Iz takvog karaktera neminovno je proisticao i plemeniti način upotrebe talenta. Za Mladenovića sve je krenulo iz Sarajeva.

- Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd - govorio je Mladenović.

Svoju vezu sa Sarajevom Milan nikada nije pustio. Pjesma "Ekatarine Velike" pod nazivom "Sarajevo" jedna je od onih kojima je održavao svoju konekciju sa ovim gradom.

- Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija - čuvene su riječi muzičke legende Mladenovića koje su ga zajedno sa njegovima pjesmama učinile besmrtnim.

Izjava se odnosila na Banju Luku i čuvenu banjalučku ljepoticu, džamiju Ferhadija, srušenu je prije 28 godina. Izniman ljudski čin se veže za taj crn i tragičan period.  Godinu i po nakon što je odbio da svira u Banjoj Luci preminuo je od raka gušterače, a imao je samo 36 godina.

Zdravstveni problemi

Usred rata i raspada Jugoslavije, kada su gotovo svi šutjeli, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine na manifestaciji "Beogradsko proleće" 1992. godine skrenuo pažnju na stradanja ljudi širom BiH i Hrvatske.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath". U avgustu 1994. godine, poslije nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Preminuo je 5. novembra 1994. godine, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala postojati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.