ŽENA ŠTO TRČI S VUKOVIMA

Maja Milinković za "Avaz": Lisabon smiruje moj nemir i strahove

Singl najavljuje novi album

Maja Milinković. "Fadolinka 2022."

17.4.2023

Maja Milinković nedavno je objavila singl “Žena što trči s vukovima”, što je ujedno i najava njenog novog albuma.

- Čim sam je napisala osjetila sam da će biti dobro prihvaćena i nisam se prevarila. Prošlo je tek sedam dana od izdavanja i prezadovoljni smo reakcijama, izgleda da je na prvu legla raji. Naročito ženskom dijelu publike, što me posebno raduje. Ipak je pjesma omaž ženskoj duši i intuiciji, postojanoj i snažnoj ženi.

Priručnik za život

 Odakle inspiracija za pjesmu?

Pjesma je inspirisana knjigom Klarise Pinkole Estes „Žene koje trče sa vukovima“ iz 1993., koja je svjetski bestseller, a ubraja se već i u long-sellere, odnosno knjige koje se i nakon nekoliko dekada prodaju i ne izlaze iz mode. Knjiga koja odaje čast ženskoj duši i svemu onome što je izdržljivo, pametno i neukroćeno kod svake žene. Ja je nosim sa sobom i čitam kao priručnik za život. Preporučujem svakoj ženi da je pročita.

Godinama ste vjerni fadu. Jeste li ga uspjeli približiti bh. publici?

- Apsolutno i svakog dana sve više. Fado i sevdalinka su muzički žanrovi koji imaju izuzetnu sposobnost da uspavljuju dušu, manipulišu emocijama i ometaju rad srca. Pjesme dopuštaju interpretativnu snagu koja emocionalno opija one koji ih slušaju, čak i one koji ne razumiju tekst. Imala sam ovo iskustvo tokom godina. Od samog početka, moja emocija je proradila kada sam čula prvi fado, u apsolutnom nedostatku znanja o tome šta riječi govore, ali prevladana bojom glasa i melodije. Vidim kako moja publika reaguje i postaje emocionalna. Uvijek ima onih koji preferiraju fado, onih koji preferiraju sevdalinku i onih koji, poput mene, cijene oba žanra.


 S mnogo emocija nastupili ste u Vijećnici za Dan grada Sarajeva. Gdje ste Vi između Sarajeva i Portugala?

- Ja sam most između Sarajeva i Portugala, i na jednoj i na drugoj strani. Bila mi je velika radost i čast nastupiti za dan moga grada. Kaže se da je april najsarajevskiji mjesec, pa sam se tako i ja u aprilu rodila u Sarajevu. Ništa nije slučajno... Sarajevo se jednostavno voli bilo kojeg mjeseca da si se rodio u njemu, pa čak ga zavole i oni koji ga samo posjete.

Moj život u Lisabonu je vrlo miran, s velikom dozom optimizma i nade u sutra, što smiruje moj umjetnički nemir, smiruje moje strahove. Ali (uvijek postoji ali!), ja sam rođena u Sarajevu, Balkan mi prolazi venama i nedostaju mi ljudi, užarene vrućine i ledene hladnoće. Sa svog prozora u Lisabonu vidim mirnu rijeku Tejo, s jedrilicama koje po njoj plove i u pozadini, kruzere pune turista koji pristižu i odlaze. Osjećam se blagoslovljeno i zahvaljujem Bogu što mogu ovako živjeti, ali ima dana kada ovaj mir i ljepota nisu dovoljni da uguše nostalgiju za Sarajevom, a jedrenjaci ne zamjenjuju želju da vidim planine na mom horizontu. Ta se čežnja pretvara u stvarnu fizičku bol. Najbolje ju je pretočiti u pjesmu.

Življenje moje lične legende

 Šta donosite na novom albumu?

- Donosim sebe, potpuno originalnu, neponovljenu, a opet prepoznatljivu.

Na albumu „Fadolinka“ iz 2019. preuzela sam zadatak izgradnje mosta između dvije kulture, koji sam započela prije više od 10 godina, kada sam otkrila fado i cijeli put kojim treba ići. Između 2017. i 2021. izdavala sam po jedan album svake dvije godine. Nakon što sam objavila „Kaftan D'Alma“, 2021. godine, vjerovala sam da ću se vratiti snimanju albuma možda tek 2025. godine.

Međutim, kada se u vama rode ideje za nove pjesme, kada se rodi inspiracija za nove tekstove i nove melodije, kada se u svakodnevnom ostvarivanju slobode povežete sa svojom suštinom i pojavljuju se “Sarajevo, u duši mi spavaš” i “ Žena što trči s vukovima ”, tjeraju vas na snimanje i dijeljenje. I tako, dvije godine nakon izlaska “Kaftan D'Alma” imam spreman novi album, čije je ime došlo prirodno: “Fadolinka 2.0”; kao ažurirana verzija kulturnog mosta između fada i sevdaha/Balkana i koji će ugledati svjetlo dana u maju, u izdanju „Croatia recordsa“.

Ove zadnje dvije godine doslovno sam podijelila između Sarajeva i Lisabona. Dakle, „Fadolinka 2.0“ se komponovala i snimala između Portugala i Bosne i Hercegovine. Ovoga puta će biti više "linka" nego "fado". Sve pjesme imaju moje autorstvo u muzici i tekstovima, osim jednog teksta koji nije moj.

Šta Vas zaokuplja osim muzike?

- Prijatelji, priroda, knjige, filmovi, familija. Življenje moje lične legende.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.