NAJVEĆI MAJSTOR

Dino Merlin slavi 61. rođendan: Čarobnjak na krovu svijeta

Ljubomorno čuva porodicu od očiju javnosti

Dino Merlin. Željko Vidinović

12.9.2023

Dino Merlin danas slavi svoj 61. rođendan. On sada živi vrijeme svog života, barem kada je karijera u pitanju. Merlin je, kada je muzička scena u pitanju, na „krovu svijeta“ i daleko je ispred ostalih kolega iz regiona.

Osam Arena

Dok on ide ususret rođendanu, region trese prava „Merlinomanija“. Naime, Dino Merlin je u Beogradu zakazao koncerte za 18. 19. 21. i 22. novembar, a i dalje se traži karta više.

Potom u decembru ima zakazane četiri zagrebačke Arene - 8. i 9. te 15 i 16. decembra.

Decenijama Merlin bukvalno hara muzičkom scenom. Iza njega su nebrojeni spektakli u dvoranama i stadionima na ovim prostorima te širom svijeta. Uz obaranje rekorda posjećenosti, on konstantno sam sebi postavlja nove zadatke dižući produkcijsku ljestvicu a njegovi koncerti danas su u rangu svjetskih muzičkih zvijezda.

Muzička čarolija

Oni koji malo bolje poznaju Dinu Merlinu uvjereni su da najbolje od njega tek dolazi i da on sprema novu muzičku čaroliju.

Dok u njegovoj muzici nema nepoznanica, porodica je ono što Merlin ljubomorno čuva daleko od očiju javnosti. Nije tajna da je supruga Amela njegov najveći životni oslonac i vjeran pratilac više od 30 godina. Sve to vrijeme Amela se drži u pozadini, i rijetko se pojavljuje u javnosti. Njihovu ljubav krunisali su kćerka Naida i sin Hamza, a sad već uživaju u koracima unučeta koji im odjekuju kroz kuću.

A da se ugase svjetla pozornice, Dino Merlin je, kako je rekao u jednom intervjuu za „Dnevni avaz“, nerazdvojiv od onoga što je na pozornici.

- Siguran, nesiguran, lomljiv i nesalomljiv. Kad pročitam ili čujem frazu da čovjek treba da “bude svoj”, ne znam tačno šta to znači, jer ja ne znam ništa drugo nego da budem svoj - istakao je Merlin.

Vjeran svojoj mahali

Dino Merlin rođen je u sarajevskoj mahali Alifakovac, gdje i danas živi. Iako zvijezda njegovog ranga može birati mjesto na svijetu gdje će živjeti, on je ostao vjeran svojoj mahali.

- Čovjek može biti jednako sretan i u Minhenu i u Melburnu i u Bugojnu. Sreću nužno ne donosi mjesto boravka, a bogme ni bankovni račun. To je tajni sastojak života - rekao je svojevremeno za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.