PREMINUO PRIJE 4 GODINE

Ovaj tekstopisac je napravio senzaciju od Novih fosila: Znate li o kome je riječ?

Šest dana nakon podlegao je zadobijenim povredama u riječkoj bolnici

Novi fosili. Screenshot

E. T.

4.8.2024

Hrvatski muzičar Rajko Dujmić preminuo je prije četiri godine kada je 29. Jula 2020. doživio tešku saobraćajnu nesreću u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore, gdje je imao vikendicu.

Šest dana nakon podlegao je zadobijenim povredama u riječkoj bolnici.

Rajko Dujmić. Facebook

Rajko je u Zagrebu završio srednju muzičku školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima kao što su Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli i Zlatni akordi, ali većinu svoje karijere proveo je u Novim fosilima.

Dujmić je kroz svoju dugogodišnju karijeru napisao brojne hitove, a od Novih fosila stvorio je senzaciju.

Pjesme Novih fosila voljele su i publika i kritika, a uslijedio je i niz hitova koji su im osigurali status jednog od najpopularnijih sastava u bivšoj državi, ali i popularnost na međunarodnom nivou, što dokazuju i turneje po Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kanadi i širom Evrope.

Šuti, moj dječače plavi, Ti si moja kiša blaga, Najdraže Moje, Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ ispod otirača, Milena i još mnoge druge, sve su to autorska djela Rajka Dujmića, koji je bendu dao prepoznatljiv zvuk i osigurao im brojne platinaste i dijamantne naklade.


Slijede brojne uspješnice, ali bend 1983. napušta nezaboravna Đurđica Barlović, koju zamjenjuje ništa manje omiljena Sanja Doležal, koja obilježava drugu etapu njihovih velikih uspjeha.

Dujmić je bio dobar autor i izvan Fosila pa je sa Zrinkom Tutićem napisao nezaboravan hit Moja domovina, brojne najavne špice domaćih emisija, komponovao je za pozorište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl Za dobra stara vremena. Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima.

Rajka je muzika zanimala od malih nogu. Kad je imao samo godinu dana, imao je žulj na usnici od usne harmonike. Bio mu je to najdraži poklon za prvi rođendan. Prvu je pjesmu Smij se napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavi bio i Borislav Škegro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.