BORILAČKI SPORT

Hrvatski teškaš Hrgović za narednog protivnika ima čovjeka koji je 12 godina bio u zatvoru

Nekada bio jedna od najvećih američkih nada

Buker: Naredni Hrgovićev protivnik. Twitter

Avaz Sport

27.9.2020

Hrvatski teškaš Filip Hrgović sinoć je u Danskoj strašnim nokautom u drugoj rundi pobijedio Aleksandera Kartoziju (Alexandr) i došao do 11. pobjede u karijeri u isto toliko nastupa.

Inferiorni Grk, koji je mogao teško stradati, nije bio ni blizu Hrgovićevog nivoa, a od siline udarca nije mogao doći ni na proglašenje protivnika. 

Kartozia je bio samo jedan u nizu boraca na kojima je Hrgović bildao svoj status koji mu je potreban da bi uskoro dobio šansu boksati s najboljima na svijetu. Na tom putu sljedećeg mjeseca negdje u SAD-u bit će mi u 39-godišnji Ridel Buker (Rydell Booker) koji ima omjer 22-1-0 i koji je do 2018. godine pauzirao dugih 14 godina, piše Index.hr.

Buker, koji će u februaru napuniti 40 godina, bio je jedan od najperspektivnijih američkih teškaša početkom ovog stoljeća. Rođen u Detroitu, Buker je do sredine 2004. godine nanizao 22 pobjede bez ijednog poraza, čime je izborio meč za IBA-ovu titulu protiv Džejmsa Tonaja (Jamea Toney) koji je nešto ranije demolirao Ivandera Holifilda (Evander Holyfield). Pobjednik bi dobio šansu boksovati za svjetsku titulu. 

No, paralelno s bokserskom karijerom Buker je gradio i onu kriminalnu. Pet mjeseci prije borbe s Tonajom uhapšen je zajedno s još trojicom muškaraca zbog posjedovanja više od kilograma kokaina i čekalo ga je suđenje.

- Morao sam prihvatiti tu borbu, iako za nju nisam bio spreman. Trebao mi je novac za skupe sudske troškove i nisam imao izbora, rekao je godinama kasnije Buker koji je izgubio jednoglasnom odlukom sudija nakon 12 rundi.

Buker je tokom te borbe bio na slobodi uz kauciju, ali je potom osuđen na  zatvor i to na 12 do 30 godina. U maju 2005. godine, dok je bio na uvjetnoj, uhapšen je zbog napada na policajca, nedopušteno nošenje oružja, opiranja hapšenju i napada na drugu osobu. Nagomilani prekršaji bili su kobni jer je bio na uvjetnoj i dobio je dugogodišnju zatvorsku kaznu. Imao je 24 godine. 

U konkurenciji oružanih pljačkaša, silovatelja i ubica, Buker je svrstan među opasne zatvorenike kategorije 4 (od mogućih 5). U zatvoru je bio pod strogom kontrolom, ali je uspijevao izbjegavati sukobe s drugim zatvorenicima. Morao je odležati najmanje 12 godina, nakon čega je mogao zatražiti pomilovanje ili dobiti još veću kaznu.

Buker je u zatvoru bio 12 godina prije nego što je 2017. godine pomilovan i pušten na slobodu. U zatvoru nije imao s kim sparirati, ali je trenirao kao konj udarajući vreće u gimnastičkoj dvorani. Iako već u poznim bokserskim godinama, Buker u 37. godini nije želio odustati od boksa. Vratio se i od tada imao šest borbi, do kojih je u četiri slavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.