KO ĆE NA TRON

Donosimo biografiju Oleksandra Usika: Ljevoruk, precizan jakog direkta, jarac u horoskopu

Kao amater osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na europskome prvenstvu u Liverpoolu 2008.

Oleksandr Usik - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. T.

18.5.2024

Usik (Usyk), Oleksandr Oleksandrovič, ukrajinski bokser (Simferopolj, 17. 1. 1987). 

Kao amater osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na europskome prvenstvu u Liverpoolu 2008., a u teškoj na svjetskome prvenstvu u Bakuu 2011. i na OI 2012. Profesionalnu boksersku karijeru (neporažen u 21 meču, 14 nokauta) započeo je 2013. u lakoteškoj kategoriji (cruiserweight). 

Šta je sve osvojio

Ljevoruk, iznimno vješt, preciznog i jakog direkta, čvrst u obrani i spretan u kretanju ringom, pobijedivši 2016. Krzysztofa Głowackog, osvojio je naslov svjetskoga prvaka prema udruzi WBO (World Boxing Organization). 

Odbranio ga je više puta, potom je 2018., svladavši Mairisa Briedisa, osvojio i naslov WBC (World Boxing Council). Iste je godine pobijedio Murata Gasijeva (Murat Georgievič Gassiev) te, zadržavši prethodne naslove, postao svjetskim prvakom i prema udrugama IBF (International Boxing Federation) i WBA (World Boxing Association) te časopisu The Ring. 

Odbranio je svih pet naslova te sljedeće godine prešao u tešku kategoriju, gdje je 2021. u iznenađujućem meču jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio dotadašnjega svjetskog prvaka Anthonyja Joshuu osvojivši naslove prema udrugama WBA, IBF, WBO i IBO (International Boxing Organization). Pobijedio je Joshuu i u uzvratnoj borbi sljedeće godine ujedno osvojivši naslov prvaka prema časopisu The Ring. 

Naslove je odbranio 2023. nokautiravši Daniela Duboisa.

Još nekoliko detalja u nastavku teksta. 

Neto vrijednost: onlajn procijene neto vrijednosti Aleksandra Usika variraju. Lako je predvidjeti njegov prihod, ali je mnogo teže znati koliko je potrošio tokom godina. 

Horoskopski znak Oleksandra Usika je Jarac

Oleksandr Usik horoskopski znak je Jarac. Datumi Jarca su 22. decembar – 19. januar. Oni rođeni pod horoskopskim znakom Jarca talentovani su da svoju inteligenciju i ambiciju primijene na praktična pitanja. Stabilnost i red su im važni – i to ih čini dobrim organizatorima. Oni su vođeni, strpljivi, strateški, odlučni, disciplinovani, odgovorni i uporni. S druge strane, oni takođe mogu biti pesimistični, pohlepni, cinični, uplašeni, nemilosrdni i kruti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.