OLIMPIJSKE IGRE

Oglasio se predsjednik MOK-a Tomas Bah: Nema sumnje da su bokserke Imane Helif i Lin Ju-ting žene

Rođene su kao žene, odgajane kao žene, imaju pasoše kao žene i godinama su se takmičile kao žene i ovo je jasna definicija žene

Tomas Bah. AP

N. Aj.

3.8.2024

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah (Thomas Bach) oglasio se i poručio da su Alžirka Iman Helif (Imane Khelif) i Tajvanka Lin Ju-ting (Yu-ting) žene koje imaju svako pravo takmičiti se na Olimpijskim igrama unatoč raspravama o spolu koje su zasjenile njihova takmičenja.

Njima je dopušteno takmičenje u Parizu iako su diskvalifikovane na Svjetskom prvenstvu 2023. godine nakon što nisu ispunili pravila podobnosti Međunarodne bokserske asocijacije.

Ta pravila sprječavaju sportiste s muškim XY kromosomom da se takmiče na ženskim takmičenjima, ali je MOK oduzeo IBA-u status upravnog tijela boksa zbog upitnog upravljanja.


- Govorimo o ženskom boksu. Imamo dvije bokserke koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju pasoše kao žene i koje su se godinama takmičile kao žene i ovo je jasna definicija žene. Nikada nije bilo sumnje da su žene - rekao je Bah na konferencija za novinare.

MOK je istakao da je odluka IBA-e da ih diskvalifikuje prošle godine bila proizvoljna i glavni uzrok bijesa koji je preplavio društvene mreže te povukao kritike i nekih poznatih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.