BORBA U PETAK

Dvije bokserke za koje IBA tvrdi da imaju muške hromosome se plasirale u finale

Kelif nije krila svoju sreću zbog medalje koju je uzela, dok su alžirski navijači uzvikivali njeno ime

Imane Kelif slavi pobjedu. AP Photo/John Locher

S. S.

6.8.2024

Alžirska bokserka Imane Kelif ostvarila je plasman u finale Olimpijskih igara i osvojila medalju, nakon što je odlukom sudija bila bolja od takmičarke sa Tajlanda Janjeam Suvanapheng.

Ona će se u konkurenciji do 66 kilograma boriti za zlato u petak, dok će joj rivalka biti Lin Ju Tin koja je također sa Alžirkom bila u centru kontroverze. Podsetimo, njih dve su imale višak XY hromosoma, karakterističnih za muškarce.

Kelif nije krila svoju sreću zbog medalje koju je uzela, dok su alžirski navijači uzvikivali njeno ime. Trčala je pobedničke krugove i slavila sa Alžircima koji su visoko dizali zastave.

Inače, samo dan ranije oglasila se Međunarodna bokserka federacija (IBA) koja ovim bokserkama ne dozvoljava da se takmiče. Ipak, Olimpijske igre su izuzetak od ovog pravila, jer one nisu pod jurisdikcijom Svjetske bokserske federacije, već MOK-a.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromosome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog povjerljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se radi. One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOK se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo bokserke. Bokserke koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se dešava - poručili su iz IBA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.