KOŠARKA

Bh. velikan o turbulentnoj sezoni: Sve se podrepilo, ne znam kad sam imao više problema

Krpimo se cijelu godinu, ali smo uspjeli dobiti neke važne utakmice, uključujući i onu s velikim Fenerbahčeom, kaže naš proslavljeni igrač i trener

Marković: Velika pobjeda nad Fenerom. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

8.2.2020

Nenad Marković nedavno je postigao jednu od najvećih pobjeda u trenerskoj karijeri. Njegov je Gazijantep, iako totalni autsajder, uspio savladati Fenerbahče (81:70) u 17. kolu šampionata Turske.

Koliko je to iznenađenje bilo govori podatak koji nam je otkrio naš stručnjak, a to je da je do ovog susreta Gazijantep tek jednom u klupskoj historiji uspio pobijediti diva iz Istanbula, čiji jedan igrač vjerovatno košta više nego kompletan Markovićev tim.

Veliki motiv

- Bili smo strašno motivirani, tri dana ranije smo izgubili 20 razlike od Tenerifa u Ligi prvaka i baš smo imali ogroman motiv da se iskupimo za taj poraz.

Odigrali smo sjajnu odbranu, nije mala stvar limitirati Fener na 70 poena, a malo nam se otvorilo i u napadu - ističe proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Dodaje da mu je trofejni kormilar Fenera Željko Obradović, kao veliki trener, čestitao na pobjedi...

- Znamo se 30 godina, igrali smo jedan protiv drugog, a i kao treneri smo imali mnogo duela u Grčkoj i Turskoj. Mislim da oni i nisu imali previše vremena da razmišljaju o nama, jer su u potpuno drugom ritmu. Igraju Euroligu i to im je u prvom planu.

Međutim, u kakvom god da je stanju, Fener je uvijek Fener. Imaju deset stranaca i kojih god pet da izaberu za utakmicu domaće lige u ogromnoj su prednosti - kaže Marković (51).

Na klupi Gazijantepa od novembra 2017.. Arhiv

Naglašava da njegovom timu, koji vodi od novembra 2017. godine, nije bilo previše do slavlja nakon pobjede nad bivšim prvakom Evrope. Gazijantep prate ogromni problemi kakve Marković, kako ističe, vjerovatno nikad nije imao u karijeri.

- Od početka sve nam se podrepilo, kroz cijelu sezonu prate nas povrede igrača i neki rezultatski pehovi. Mislim da nijednu utakmicu nismo odigrali kompletni.

Na treningu imam sedam zdravih igrača, plus juniore. I cijele godine tako. U pojedinim momentima nismo mogli ni trenirati. Baš kad sam pomislio da smo se malo kompletirali, desila se povreda centra Ivana Buve, koji je nekoliko sedmica van stroja.

Otišao lider

Na sve to, najbolji igrač Drju Kraford (Drew Crawford) otišao je u italijanski Armani. Kad je dolazio na početku sezone, Kraford nije imao bolju ponudu od naše, a sad odlazi u euroligaša, to dovoljno govori kako je igrao kod nas - kaže Marković.

Sve je to doprinijelo da Gazijantep u sezonu zakorači sa šest poraza u prvih osam kola. No, nakon toga su ostvarili po pet pobjeda i poraza i vratili se u borbu za plej-of u kojem su igrali prošle sezone.

- Šta se sve dešavalo, ovo je odlično. U borbi smo za plej-of, s tim da nam je raspored sada mnogo bolji nego što je bio u prvom dijelu sezone.

Bitno je da nismo kiksali protiv nekih direktnih rivala. Nadu mi daje i to što smo u mečevima u kojima smo bili zdravi uglavnom pobjeđivali - rekao je Marković.

Nećemo biti autsajderi

Marković je mnogo dao reprezentaciji BiH, prvo kao igrač, a potom kao selektor i seniorske i juniorske selekcije.

Smatra da “Zmajevi” u predstojećim kvalifikacijskim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2021. protiv Latvije (21. februar, Riga) i Grčke (24. februar, Tuzla) neće biti autsajderi.

- Na spisku ima i nekih iskusnijih igrača, ne mogu reći da je to baš neka sjajna, velika ekipa, ali mogli bismo imati sasvim solidan tim koji je sposoban dobro parirati rivalima.

Vidim da Amerikanac Džon Roberson (John) nije dobio pravo nastupa, što je šteta. Skautirao sam jednog igrača u australskoj ligi pa sam gledao i Robersona. Lako je zaključiti da je dobar igrač, da ima iskustvo i viziju. Uostalom, selektor Vedran Bosnić ga dobro poznaje, on je njegov izbor i vjeruje da mu može biti od pomoći - kaže Nenad.


2017.

godine osvojio  je Marković Interkontinentalni kup sa ekipom Tenerifa (Španija)

Stigla zamjena

Vodećeg igrača Kraforda u redovima Gazijantepa trebao bi zamijeniti njegov zemljak Perin Baford (Perrin Buford) iz španskog Huventuda.

Baford (26) imao je prosjek od 5,4 poena i 2,7 skoka u 11 nastupa u prvenstvu Španije. Već je ranije igrao u Turskoj (Jesilgiresun), kao i u Rusiji, Australiji, Portoriku, Italiji...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.