NEMA MNOGO IZNENAĐENJA

Vještačka inteligencija odabrala najbolju NBA postavu svih vremena

Jedno od pitanja koje je postavljeno chat GPT-u je i koja je najbolja postava u historiji košarke

Džonson, Džordan i Bird izabrani u startnu petorku. AP

N. H.

11.4.2023

Milioni korisnika svakodnevno na chat GPT-u komuniciraju s vještačkom inteligencijom. Tako je jedno od pitanja bilo i koja je najbolji sastav u historiji NBA lige.

Solidan izbor

- Izbor najboljih igrača svih vremena zavisi od subjektivnih preferenci, era u kojima su ti igrači nastupali i utjecaju koji su imali na košarku– odgovorio je chat GPT i onda dao svoj izbor.

Na poziciji plejmejkera je odabran Medžik Džonson (Magic Johnson), dok mu je bekovski par Majkl Džordan (Michael Jordan), krilne pozicije su pripale LeBronu Džejmsu (James) i Timu Dankanu (Tim Duncan), a za startnog centra je postavljen Karim Abdul Džabar (Kareem Abdul-Jabbar).

Pored startne petorke, u sastavu od 12 igrača uvršteni su još Kobi Brajant (Kobe Bryant), Leri Bird (Larry), Kevin Durant, Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal), Bil Rasel (Bill Russell), Hakim Oladžuvon (Hakeem Olajuwon) i Stef Kari (Steph Curry).

Logika iza izbora

- Ovaj sastav ima legendarne, najtalentovanije igrače koji su ikada igrali košaraku. Osvojili su brojne individualne nagrade i pomogli svojim ekipama da dođu do titula. Ipak, konačna odluka o najboljem košarkaškom sastavu svih vremena biće donijeta na temelju individualnih mišljenja i na nju može utjecati mnogo faktora - tvrdi vještačka inteligencija.

Ovakvim izborom su mnogi bili nezadovoljni. Na primjer, zbog izostanka Brajanta iz startne postave, ali je vještačka inteligencija dala najbolji mogući odgovor, a to je da sve ovisi od subjektivnih preferenci i da nisu mjerila kod svakog fana ista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.