ZVIJEZDA SAD

Lebron Džejms ispisao historiju protiv Srbije, pa otkrio kako je pokrenuo preokret Amerikanaca

Naš krajnji cilj je na dohvat ruke. Radujemo se meču u subotu protiv Francuske

Slavlje Džejmsa i Karija. FIBA

E. Ć.

8.8.2024

Sjedinjene Američke Države igrat će u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama nakon što su savladale Srbiju (95:91).

Američki "Dream team" se vratio iz minusa od 17 poena i u finišu slomio Srbiju za veliko finale. Poslije meča izjavu je dao Lebron Džejms (LeBron James).

On je istakao kako uopće nije bio agresivan, ni ljut tokom utakmice, nego da je to samo dio njegovog instinkta. Naglasio je da to oduvijek radi.

Pokušava biti agresivan

- Uvijek pokušavam da budem agresivan i da pravim poteze za naš tim. Pokušavam da radim sve na terenu. Moji saigrači vjeruju u mene i uspio sam da ih podržim - kazao je Džejms.

Otkrio je i šta je rekao svojim saigračima na poluvremenu utakmice na koje se otišlo pri rezultatu 54:43 za "Orlove".

- Rekao sam im da je dobro biti testiran. Sjajno je biti testiran. Naš krajnji cilj je na dohvat ruke. Radujemo se meču u subotu protiv Francuske - izjavio je Lebron.

Komentarisao je Francuze, a istakao i kako je ovo jedan od njegovih najboljih trenutaka u karijeri.

Super konkurentni

- Super su konkurentni. Igraju zajedno već neko vrijeme. Ovo je Vembijeva prva Olimpijada, ali taj tim već dugo igra zajedno. Hrane se energijom iz publike, tako da se radujemo tom meču.

Ovo je među najboljim trenucima u karijeri. Imam 39 godina, ulazim u svoju 22. sezonu. Ne znam koliko ću još imati prilike i trenutaka poput ovoga da se takmičim za nešto. Takmičiti se za nešto veliko i igrati velike utakmice, a večeras je bila jedna takva - poručio je Džejms.

Potom je okomentarisao i sjajne okršaje Nikole Jokića i Džoela Embida (Embiid).

- Da, apsolutno. To su dvojica najboljih velikih igrača koje imamo u NBA. Obojica su bili sjajni. Džoel nam je bio sve. Postigao je svaki veliki pogodak koji nam je bio potreban tokom tog niza. 

Kada su oni nastavljali da pogađaju, Džoel je nastavljao da pravi poteze. Bio nam je potreban čitav njegov trud - zaključio je Lebron Džejms.

Inače, Džejms je susret protiv Srbije završio s tripl-dabl učinkom od 16 poena, 12 skokova i deset asistencija.

Ovo je tek četvrti tripl-dabl u historiji košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama, a Džejms je prvi koji je ovaj učinak uspio ostvariti dva puta.

Prvi put je to uspio 2012. protiv Australije (11 poena, 14 skokova i 12 asistencija). Osim njega to su uspjeli još Aleksander Belov (Alexander, Sovjetski savez) protiv Kanade 1976. (23 poena, 14 skokova i deset asistencija) te Luka Dončić (Slovenija) u meču s Francuskom 2021. (16 poena, deset skokova i 18 asistencija).

Podsjetimo, veliko finale igra se u subotu od 21:30 sati, dok je meč za bronzu na programu istog dana od 11 sati.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.