PARIZ 2024

Imamo reprizu finala Mundobasketa i identičan okršaj kao iz Tokija: Lebron u pohodu na olimpijsko zlato i "kompletiranje" košarke

Vembanjama i društvo stoje Amerikancima na putu

Džejms: Želi individualnu nagradu. AP

10.8.2024

Jedan od najzanimljivijih turnira na Olimpijskim igrama u Parizu je svakako onaj košarkaški koji ulazi u završnicu. U subotu ćemo znati koja reprezentacija će se okititi zlatom, koja će se morati zadovoljiti srebrom, a dobit ćemo i bronzanu ekipu.

Košarkaški dan počet će okršajem Njemačke i Srbije za treće mjesto i bronzano odličje (11.00 sati). Bit će to repriza Svjetskog prvenstva iz 2023. koje je održano u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Veliko pojačanje

Nijemci su tada odnijeli pobjedu protiv Srbije (83:77), međutim, ovog puta „Orlovi“ i selektor Svetislav Pešić imaju veliko pojačanje - Nikolu Jokića.

Jokić nije igrao na tom Mundobasketu, a glavna zvijezda Srbije će sigurno biti glavna uzdanica tima i u duelu protiv Njemačke. U utakmici za bronzu ćemo imati reprizu finala Svjetskog prvenstva iz 2023., a u finalu iste rivale kao i u Tokiju - Sjedinjene Američke Države i Francusku (21.30 sati).

Vembanjama: Mogu li Francuzi zaustaviti „Dream team“. AP

Amerikanci će juriti svoje peto uzastopno olimpijsko zlato, a glavna među brojnim zvijezdama Lebron Džejms (LeBron James) tražit će jedino priznanje koje mu nedostaje u karijeri.

Posljednja šansa

Naime, Džejms nikad nije bio proglašen za najkorisnijeg košarkaša Olimpijskih igara (MVP). Četiri puta je bio MVP u NBA ligi i finalu najjače lige svijeta, bio je u tri navrata proglašen za MVP-a Ol-star meča, a dobio je i istu nagradu u premijernom izdanju NBA kupa. Rekorder je i po broju poena u NBA (40,474). Dakle, samo je nedostajalo priznanje za MVP-a Olimpijskih igara.

Osvojio je Lebron do sada dva zlata i bronzu s reprezentacijom SAD na OI, ima i bronzu iz Japana sa Svjetskog prvenstva 2006. godine, ali sada želi i individualnu nagradu za sebe.

Ukoliko Francuzi predvođeni supertalentiranim Viktorom Vembanjamom (Victor Wembanyama) ne poremete planove Amerikancima, Džejms će, vrlo moguće, doći do nagrade. U decembru će napuniti 40. godinu, a iako na terenu briljira, ovo su mu vjerovatno posljednje Olimpijske igre. Ne smijemo sa sigurnošću tvrditi, jer ipak je već nekoliko puta sve šokirao svojim pomjeranjem granice, tim više jer je naredna Olimpijada u Los Anđelesu. Ko zna... možda ćemo i tu gledati nestvarnog Lebrona.

Mogu uništiti Lebronove snove

Osim Lebrona Džejmsa, još četiri košarkaša su u konkurenciji za nagradu MVP-a Olimpijskih igara. Tu su Džejmsov saigrač Stef Kari (Steph Curry), srbijanski majstor Nikola Jokić, zvijezda Francuske Viktor Vembanjama i njemački reprezentativac Denis Šreder (Dennis Schroder).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.