OLIMPIJADA

Košarkaši SAD su u Pariz stigli po zlato: Može li iko na crtu "Timu snova"

Mnoge selekcije vrebaju svoju šansu protiv glavnog favorita za zlatnu medalju

SAD: Sastavljeni od 12 zvijezda. Platforma X

6.8.2024

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama nastavlja se danas utakmicama četvrtfinala, a, ako je suditi po utakmicama grupne faze, vrlo je jasno da nas do kraja očekuje još veći spektakl.

Kao glavni favorit za odlazak do kraja i osvajanje olimpijskog zlata ističe se reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, što je i očekivano kada se uzme u obzir da je u Pariz došla s 12 superzvijezda. Međutim, ono što je još interesantnije od toga je ko bi ih mogao zaustaviti na putu do zlatne medalje.

Glavni favoriti

Kao glavni favorit za takvo nešto jasno se ističe njihov sjeverni komšija – Kanada. Kanađani su u Pariz došli jači nego ikad prije, čak i kad se uporedi njihov tim s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, pošto su pojačani saigračem Nikole Jokića iz Denvera, Džamalom Marejem (Jamal Murray). Također, Kanađani su ih i pobijedili u trileru za treće mjesto na spomenutom Mundobasketu.

Interesantno, drugi najveći favorit za kvarenje planova Amerikancima pred početak turnira bila je Francuska, inače rival Kanade u četvrtfinalu, ali olimpijski viceprvaci iz Tokija ne izgledaju baš najbolje na domaćem parketu. Iako je tu francusko čudo prirode, 226 centimetara visoki Viktor Vembanjama (Victor Vembanyama), njima nedostaje pravi plejmejker, a nije pomogao ni ciničan komentar jedne od najvećih zvijezda Evana Furnijea (Fournier) u kojem je, između redova, rekao da Vinsen Kole (Vincent Collet), selektor, „nema pojma“.

Kanada: Sjeverni rival. Platforma X

Iz sjenke

Još jedna reprezentacija koja je svojim igrama u Parizu smanjila svoje šanse je selekcija Srbije. Doduše, njima je rejting pao nakon direktnog okršaja sa SAD u kojem su bili deklasirani. Međutim, ne bi to bio prvi put da uspiju iznenaditi svog rivala, a kada se tu doda magija Nikole Jokića za Srbijance je apsolutno sve moguće.

Njemačka, aktuelni svjetski prvak, s druge strane izgleda kao najopasniji tim i potencijalna nagazna mina za sve selekcije na turniru. Iako imena vođa ovog tima ne odzvanjaju kada se izgovore, njihov način igre je sve što je potrebno da se napravi veliko iznenađenje i zaustavi „Tim snova“. Njihov kralj iracionalnog samopouzdanja Denis Šreder (Schroder) već je vodio Njemačku protiv SAD na prošlogodišnjem Mundobasketu, kada su ih deklasirali i pokazali da je s Amerikancima moguće igrati. Doduše, sada ekipa, za razliku od Svjetskog prvenstva, sastavljena od 12 možda i najvećih NBA zvijezda ima samo jedan cilj, a to je zlato s Olimpijskih igara. Može li im iko na crtu, ostaje da se vidi.

Srbija: Uvijek vrebaju. Platforma X

Raspored utakmica

Četvrtfinale otvaraju Njemačka i Grčka od 11 sati, od 14.30 sati igraju Srbija i Australija, od 18 sati Francuska i Kanada, dok se od 21.30 sati sastaju Brazil i SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.