EKSKLUZIVNO

Američki košarkaš Bejli Stil o povezanosti s našom zemljom za "Avaz": Moj otac je Bosanac, želim igrati za BiH

Problem je u dobivanju državljanstva jer sam usvojen. Kad sletim, prvo idem na ćevape, a onda ide i baklava

Stil: Popularan na društvenim mrežama. Instagram

prije 10 sati 57 minuta

Ime košarkaša Bejlija Stila (Baylee Steele) nije u fokusu bh. javnosti. Činjenica je da se radi o američkom košarkašu koji trenutno s mnogo uspjeha nastupa u kineskoj ligi (CBA) za Fuđen, koji, barem na prvu, nema mnogo s Bosnom i Hercegovinom. Ipak, njegova priča je mnogo interesantnija od toga.

Naime, riječ je o momku kojeg na Instagramu prate na hiljade korisnika, a u opisu mu stoji „lažni Bosanac“. Nakon što smo ga kontaktirali, objasnio je za „Dnevni avaz“ da je njegov otac iz Bosne i Hercegovine, što je Bejli saznao s 11 godina.

Kako nam je dalje rekao, otac mu je za vrijeme agresije na BiH igrao koledž košarku, gdje je upoznao Bejlijevu majku, koju je kasnije i oženio, a na kraju i dobio dijete s njom. Ipak, njegov biološki otac se vratio u BiH nakon završetka rata, dok je majka odlučila ostati, a nedugo nakon rođenja Bejlija, ponovo se udala, dok ga je njen suprug usvojio, ali tu ne završava njegova poveznica s Bosnom.

Nakon što nas je upoznao sa svojom pričom, pristao je i na intervju, u kojem je otkrio još mnoge zanimljive stvari.

Posjeta Bosni

- Saznao sam da sam Bosanac sa 11 godina. Roditelji su mi rekli da sam usvojen i da je moj biološki otac iz Bosne. Moj biološki otac Munib Džuho došao je u SAD da igra koledž košarku. Kada je počinjala agresija na BiH, uspio je otići posljednjim letom. Upoznao je moju majku dok je igrao košarku na koledžu „Sjeverna Ajova“ 1996. godine. Kada je majka bila trudna, rat je završavao i on je uspio da se vrati u Bosnu, dok je majka odlučila ostati u SAD. Nakon toga, majka se ponovo udala kada sam imao jednu godinu i njen muž (moj otac) me usvojio. Nisam odrastao u bosanskoj kulturi, iako je moja krv polubosanska, odatle i termin „lažni Bosanac“ – započeo je Bejli Stil razgovor za „Dnevni avaz“.

Kako nam je kazao, u odličnim je odnosima s ocem, a otkrio je i da u Bosnu dolazi često, kao i da je to često bilo za vrijeme ramazana.

- Prvi put sam Bosnu posjetio sa 17 godina, a onda i svako ljeto poslije toga. Kazao mi je mnogo toga o agresiji i genocidu koji se desio. Moram reći da je lijepo vidjeti kako grad izgleda svaki put kada dođem u posjetu. Također, tako se zadesilo, ali svaki put kad bih dolazio bilo je za vrijeme ramazana, tako da sam puno učio o islamu, a na kraju sam i prešao na islam – kazao je Stil, a onda i progovorio o našoj kuhinji:

- Najdraži su mi ćevapi. Svaki put kada dođem, prva stanica je tradicionalno mjestu u Starom gradu. Nemojte ni da počnem o baklavi...

Život profesionalca

Porazgovarali smo i o njegovoj profesionalnoj karijeri, koja ga je dovela do Kine.

- Uživam u vremenu koje provodim u Fuđenu. Posljednja godina moje karijere je bila začuđujuća. Siguran sam da je ovo rijetko kome uspjelo. Uspio sam u godini doći od najgore do najbolje lige u Aziji, a to je rezultat samouvjerenosti i vjerovanja procesu – objasnio je Stil.

Američki košarkaš bosanskih korijena je u karijeri igrao i u Evropi, a govorio je i o navikavanju na igre na ta dva kontinenta.

- Igrao sam u Evropi i u Aziji i, da budem iskren, oba kontinenta su poprilično drugačija za Amerikance, pa ne znam na koji se lakše navići. Posebno jer je sve povezano kako se snađete s prilagodbom. Sviđa mi se azijska košarka, pogotovo u Kini – rekao nam je, a onda nastavio:

- Vidim se i u povratku u Evropu, ako bude prava prilika za mene. I, naravno, za svakog igrača koji hoće da ide u NBA, to je pravi korak, s obzirom da je mnogo poštovanija od azijske košarke. To su činjenice. Međutim, u ovom trenutku sam fokusiran na to da idem gdje sam poželjan. Znam šta nudim i šta hoću od igre i kad dobijem ponudu koja je izjednačena s mojim ciljevima, onda ću tu i ići da igram. 

Stil je pokušao dobiti i državljanstvo BiH prije nekoliko godina, kako bi zaigrao za našu selekciju. Međutim, naišao je na, zasad, nepremostive prepreke.

- Igrao bih sigurno za reprezentaciju BiH. Bili smo u razgovorima prije nekoliko godina da postanem naturalizovan igrač, ali nije uspjelo. Jer sam usvojen, bilo je mnogo prepreka da dobijem državljanstvo. Za kraj bih volio reći da ako ima neko ko mi bude mogao pomoći, vrlo rado ću s njima porazgovarati – zaključio je Bejli Stil razgovor za „Dnevni avaz“.

Isti kao na mrežama

Bejli je i popularan na društvenim mrežama, a često svojim pratiocima otkriva kako izgleda život jednog profesionalca.

- Pokušavam biti otvoren o životu profesionalnog košarkaša koji igra van NBA lige i kakav je moj mentalitet, te šta je potrebno da budete uspješni kao profesionalac. Ja sam direktna osoba i nemam potrebu da prikazujem svoj život drugačijim nego što zaista jeste – kazao je Stil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.