NOGOMET

"Zmajevi" 7. oktobra na Grbavici dočekuju "Crvene đavole", a jedna stvar naročito "bode" u oči

Piše: D. KOVAČ

28.9.2017

Nogometni "Zmajevi" 7. oktobra na stadionu "Grbavica" u Sarajevu dočekuju petu reprezentaciju svijeta - Belgiju, u okviru pretposljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP) koje se od 14. juna do 15. jula naredne godine igra u Rusiji.

Biti ili ne biti. Utakmica odluke. Borba za plasman u baraž. Protivnik nije mogao biti jači.

Pobjeda nad "Crvenim đavolima" nam je imperativ. Remijem ili porazom opraštamo se od eventualnog drugog uzastopnog nastupa na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri.

A razloga za optimizam među navijačima "Zmajeva" svakako da ima. Što bi rekao bivši selektor BiH, a aktuelni šef stručnog štaba turskog Alanijaspora (Alanyaspor) Safet Sušić, odlučujemo sami o sebi.

Šanse za trijumf protiv Belgijanaca u "Dolini ćupova" pred nešto više od 10.000 gledalaca itekako da postoje. Treba imati u vidu da je selekcija španskog stručnjaka na klupi Belgije Roberta Martineza do sada iz Evrope jedina osigurala plasman u Rusiju, te u preostala dva susreta (BiH u gostima, Kipar kući) može ući potpuno neopterećeni konačnim ishodima.

O koliko opasnoj selekciji se radi zaista ne treba previše trošiti riječi. Dovoljno je samo spomenuti neke od nogometnih čarobnjaka koji će 7. oktobra (ukoliko Martinez ne odluči da neke od njih odmori) istrčati na travnjak Grbavice: Vinsan Kompani (Vincent Kompany), Romelu Lukaku, Kevin De Brujne (Bruyne), Musa Dembele (Moussa), Maruan Felaini (Marouane Fellaini), Eden Azar (Hazard)...

Međutim, osim gromoglasne publike, koja će svakako biti naš 12. igrač, moramo napomenuti i da nam je uzdanica fantastičan skor pred domaćom publikom u ovim kvalifikacijama. U četiri odigrana susreta postigli smo 12 golova, ne primivši pritom nijedan (Estonija 5-0, Kipar 2-0, Gibraltar 5-0, Grčka 0-0).

Slična, da ne kažemo identična, je i gol-razlika Belgijanaca u gostima. Postigli su 13, a primili jedan gol (Kipar 3-0, Gibraltar 6-0, Estonija 2-0, Grčka 2-1).

Sa "Crvenim đavolima" do sada smo se sastali sedam puta, a obje selekcije imaju po tri pobjede, uz jedan remi.

No, ono što bi ovdje moglo biti interesantno je činjenica da Belgijanci iz naše zemlje nikada nisu odnijeli puni plijen. U tri odigrana duela, "Zmajevi" su slavili dva puta, dok jednom nije bilo pobjednika.

Prvi duel na domaćem terenu, pod "dirigentskom palicom" Blaža Sliškovića, odigrali smo pod reflektorima zeničkog "Bilinog Polja", 3. septembra 2005. godine. Vidjeli smo samo jedan gol, a lopta se zakoprcala u mreži Silvija Prota. Neumoljiv je bio Sergej Barbarez, za veliko slavlje dupke punog stadiona u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj.


Novi trijumf naših nogometaša nad Belgijancima (2-1) dogodio se četiri godine kasnije (1. april 2009.) također u kvalifikacijama za SP, ovaj put u Južnoj Africi. Furiozan početak meča i dva gola Edina Džeke do 14. minute, nakon kojeg se crveno-crni nisu mogli vratiti. Počasni gol na krcatom "Bilinom Polju" za goste djelo je Žila Tobija Sverca (Gill Toby Swerts) dvije minute prije kraja.

Jedini susret bez pobjednika također smo odigrali u Zenici, i to prije tri godine (13. oktobra 2014.). Ovaj put bile su to kvalifikacije za EP u Francuskoj. Na asistenciju Miralema Pjanića u 28. minuti ponovo je zabio Džeko, ali je njegov sadašnji saigrač iz Rome - Rađa Naingolan nakon šest minuta igre u nastavku postavio konačnih 1-1.

Kada su u pitanju utakmice BiH na gostovanju u Belgiji, ubilježili smo tri poraza (1-4, 2005., 1-3, 2015., te 0-4, 2016.) i onu spektakularnu pobjedu 4-2 iz 2009. godine.

Posljednji poraz naša selekcija na domaćem terenu doživjela je 9. septembra 2014. od Kipra. Tada smo došli do ranog vodstva preko Vedada Ibiševića (6. minut), ali je u posljednjoj minuti prvog dijela izjednačio Demetris Hristofi (Christofi). Za potpuni preokret i hladan tuš za nešto više od 12.000 navijača u Zenici ponovo se pobrinuo Hristofi u 73.

Trijumf na Grbavici ostavio bi nas u igri za plasman u baraž, pa bismo ponovo, kao i prije četiri godine (odlučujuća pobjeda nad Litvanijom 1-0, strijelac Vedad Ibišević u 68. minuti), put ka SP tražili na Baltiku. Ovaj put gostujemo Estoniji, protiv koje smo do sada igrali šest puta - četiri puta slavili (4-1, 1999.; 7-0, 2008.; 2-0, 2009.; 5-0, 2016.), te jednom remizirali (1-1, 1998.) i jednom izgubili (0-1, 2005.).

U nastavku prisjetite se historijske i najveće pobjede naših "Zmajeva" svih vremena.


Strijelci 19 golova BiH u kvalifikacijama za SP u Rusiji

5 Edin Džeko
3 Vedad Ibišević
2 Emir Spahić, Edin Višća
1 Haris Medunjanin, 
Miralem Pjanić, Avdija Vršajević, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Kenan Kodro, Senad Lulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.