DRŽAVNI MINISTAR

Forto: Odakle nelegalni kamenolom u Jablanici

Kada se desi improvizacija, onda se ovo desi kao danas

Forto: Pogođeni smo ovim što se desilo. Denis Kapetanović - Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

prije 2 sata 15 minuta

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto govorio je o katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove naše zemlje.

- Pogođeni smo ovim što se desilo. Reakcije ne izostaju.! Odustali smo od toga da sada pričamo o politici – nije prikladno. Od ranog jutra smo alarmirani. Kataklizma je u Jablanici - rekao je Forto.

Gubili svoje najbliže

Naveo je kako mu najteže pada činjenica da je razgovarao s nekoliko mještana koji su sve to preživjeli.


- Pričali su mi kako su gubili svoje najbliže. Dženan mi je rekao da je gledao kako kuća do njega, u kojoj su mu brat i njegova supruga, nestaje. Neke kuće su otišle sa armiranim temeljnim pločama. 

Objašnjavao mi je kako je našao tijelo svoje snahe i bratića. Moraju se otkloniti štete, nastaviti život. Mora se istražiti ko je odgovoran. Mještani su mi rekli da je kamenolom nelegalan. Ne želim upirati prstom, ali kažu ljudi da je Božije davanje. Moramo zbrinuti one kojima najviše treba pomoć.

Moramo istražiti i ljudski faktor. U narednim danima moramo razgovarati i o tome, možda ne sad. Imamo već pomoć i od Hrvatske i od Srbije. Pomoć postoji; ostaje da se vidi kakva će pomoć biti i kako će civilne zaštite to raspodijeliti - kazao je.

Promijeniti odnos prema prirodi

Naglasio je kako se "ne ponašamo odgovorno prema našoj prirodi".

- Nasip koji ostane ostane prepreka – to postane smrtonosna posljedica za okolinu. Naš odnos prema prirodi se mora promijeniti. 

Velikoj količini manjih rijeka u BiH moramo pristupiti kao da će se sutra opet sve isto ponoviti. 

Jako je bitno da se intervencije u prirodi – hidrocentrale, kamenolomi – nadziru i da postoji dovoljno struke, sve dozvoljene studije. Kada se desi improvizacija, onda se ovo desi kao danas - poručio je Forto za Face.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.