HŠK ZRINJSKI MOSTAR

Sergej Jakirović za "Avaz": Svjesni smo da će u novoj sezoni biti teže

Treba nam još nekoliko igrača da bi podigli konkurenciju u momčadi i bili kvalitetniji, kazao je trener "Plemića"

Jakirović: Branimo naslov i svi će biti “napaljeniji” protiv nas. HŠK ZRINJSKI MOSTAR

Piše: A. Vatreš

23.6.2022

Fudbaleri aktuelnog bh. prvaka Zrinjskog okončali su prvi dio priprema u Svetom Martinu na Muri (Hrvatska), odakle se vraćaju s dobrim utiscima.

Odigrali su tri kontrolne utakmice i nisu pretrpjeli poraz. Nakon pobjeda nad Murom (2:1) i Varaždinom (3:0), remizirali su sa Škendijom (3:3).

Jake utakmice

- Zadovoljan sam odrađenim jer smo napravili sve što smo planirali. Jedino što s nama nisu bili Bilbija i Barišić, kojima smo dali produženi odmor nakon reprezentativne akcije. Odigrali smo tri dobre, jake utakmice. Pokazali isto tako da možemo prezentirati igre iz našeg prvenstva. Vraćamo se u Mostar i nakon dva slobodna dana nastavljamo pripreme za ono što nas čeka, a to je prva utakmica protiv Šerifa – rekao je trener Zrinjskog Sergej Jakirović za "Dnevni avaz".

"Plemići" su ovog ljeta doživjeli nekoliko kadrovskih promjena, a najznačajniji je odlazak standardnog prvotimca Ivana Bašića, koji će karijeru nastaviti u ruskom Orenburgu.

- Mi smo svjesni da se od nečega mora živjeti. Fudbal je biznis i ono što je dobro je da smo mi napravili transfer. To je dobro i za naš klub i za ligu, pokazatelj da se može napraviti dobar posao. Govorio sam već da će neki igrači otići. Spremamo alternativu za njih i još ćemo biti aktivni na tržištu zato što smatram da nam treba još nekoliko igrača da bi podigli konkurenciju u momčadi i bili kvalitetniji – kazao je Jakirović.

"Plemićima" slijedi duel prvog kola kvalifikacija Lige prvaka protiv Šerifa. HŠK ZRINJSKI MOSTAR

Zrinjskog za dvije sedmice očekuje duel prvog kola kvalifikacija Lige prvaka protiv Šerifa, koji je znatno promijenio ekipu u odnosu na prošlu sezonu, što bh. prvaku povećava šanse.

- Ostavlja nam dobre izglede, ali jako teško ih je analizirati jer nismo vidjeli još nijednu noviju utakmicu. Samo proljetne koje su igrali i većina tih igrača je tu ostala. Princip njihove igre je isti i selekcija njihove momčadi će biti ista kao što je bila jesenas. Možemo očekivati teškog i zahtjevnog protivnika koji je vrlo brz i tu ćemo morati biti maksimalno oprezni – istakao je Jakirović.

Dobra reklama

Njegov tim će na startu nove sezone igrati protiv Slobode.

- Mogu reći da sam zadovoljniji rasporedom nego prošle godine, jer smo na početku prvih pet-šest kola na papiru imali sve derbije. Poslije su se te utakmice pokazale kao lagane za nas. Ali sad ulazimo u novu sezonu, svjesni da će biti teže, drugačije. Branimo naslov, svi će biti "napaljeniji" protiv nas. U miru se spremamo, gledat ćemo sebe kao što smo gledali i prošlu sezonu. Samo želim da smo zdravi, sve ostalo je onda do nas – rekao je Jakirović.

Novu sezonu u Premijer ligi BiH obilježit će i trenerska imena. Feđa Dudić na klupi Sarajeva, Amar Osim na klupi Veleža, Nenad Lalatović u Borcu...

- Sigurno da će to doprinijeti kvalitetu i imidžu lige. To su sve dobri treneri, imaju neku svoju viziju, žele prezentirati svoj rad, ali ja volim reći da treneri ne igraju, to je sve do igrača, koji vašu ideju prenesu na teren. Ali sigurno da će to biti dobra reklama za Premijer ligu, pogotovo što su to dobri treneri koje regija dobro poznaje – dodao je Jakirović.

Novi tereni

Dotakao se Jakirović i novih terena, koji će nesumnjivo doprinijeti kvalitetu lige.

- Ja sam od prvog dana zagovornik toga. Bio sam svjedok u Hrvatskoj koliku je fudbal doživio ekspanziju, koliko je to sve brže, puno manje kontakta, mnogo je lakše igrati i tehnička izvedba ne pati. Možda su neki bili pesimisti da to nikada neće doći, ali evo dolazi i jako se radujem tome – istakao je Jakirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.