SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Golijada u Dohi: Engleska demolirala Iran

Prvi susret grupe B

Piše: E. Ć.

21.11.2022

Sa utakmice u Dohi - Avaz
Dnevni avaz
Sa utakmice u Dohi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Fudbaleri Engleske takmičenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru otvorili su uvjerljivom pobjedom protiv selekcije Irana koju su savladali sa 6:2.

Prava golijada viđena je u Dohi pred 45.334 gledatelja. Nakon nešto sporijeg početka susreta, koji je obilovao prekidima, uslijedila je dobra igra Engleske koja je u razmaku od deset minuta postigla tri pogotka. Irance je načeo Džud Belingem u 35. minuti, da bi do poluvremena pogodili još Bukajo Saka i Rahim Sterling u 43., odnosno 45. minuti.

Na četiri nula svojim drugim golom povisio je Saka u 62. minuti, a tri minute kasnije Mehdi Taremi je postigao gol za Iran. Preostala dva gola za reprezentaciju "Tri lava" postigli su rezervisti. Markus Rašford je u igru ušao u 70. minuti i nakon 50 sekundi na terenu postigao gol, a na isteku regularnog dijela pogodio je i Džek Griliš. Konačnih 6:2 sa penala je postavio Mehdi Taremi.


90' - Kraj!

90+12' - GOOOOOOOOL! Mehdi Taremi postiže svoj drugi gol danas! Iran je smanjio na 6:2. Poslao je loptu u jednu, a Pikforda u drugu stranu!

90+11' - Penal za Iran!

90+10' - Sudija Klaus gleda usporeni snimak. Sporan je prekršaj nad Irancem u šesnaestercu Engleske.

90+8' - Velika šansa za Iran! Azmun je šutirao, Pikford je već pao, ali lopta je pogodila prečku!

90+3' - Potop Irana sa tribina pratilo je 45.334 navijača, podaci su FIFA-e.

90' - Sudije su pokazale deset minuta nadoknade!

90' - GOOOOOOOOOOOOL! Još jedan rezervista Džek Griliš postigao je gol. Kalum Vilson mu je nesebično asistirao, a Grilišu je preostao lakši dio zadatka.

78' - Azmun je zamijenio Nurolahija. Podsjetimo, selektori na ovom Mundijalu imaju pravo koristiti pet izmjena.

77' - Zanimljiv podatak za strijelca petog pogotka za Englesku Markusa Rašforda. On nije zaigrao za Englesku od finala Evropskog prvenstva, kada je bio jedan od tragičara jer je promašio penal, a na kraju je Italija slavila na meču odigranom na Vembliju.

76' - Dvostruki asistent na današnjoj utakmici Hari Kejn izlazi iz igre, a napadač Engleske će sada predvoditi Kalum Vilson.


71' - GOOOOOOOOOOOL! Markus Rašford pogađa za 5:1, tek što je ušao u igru. Hari Kejn je proigrao Rašforda, koji se dobro snašao i pogodio. Petarda u Dohi!

70' - Mijenja i Sautgejt. Rašford je zamijenio Saku, Dajer Megvajera, a Griliš je u igri umjesto Maunta.

65' - Kasnio je Stons, a Taremi je loptu zakucao iznad Pikforda.

65' - GOOOOOOOOOOL! Iran smanjuje zaostatak, pogodio je Mehdi Taremi! Dobar pogodak fudbalera koji nastupa za portugalski Porto.

62' - Sterling je uposlio Saku na desnoj strani, koji se namjestio na lijevu nogu i preciznim šutem matirao iranskog golmana. Iranu prijeti debakl.

62' - GOOOOOOOOOOL! Ponovo se u strijelce upisuje Bukaju Saka, ovo mu je drugi gol danas!


58' - Englezi napadaju, no opao je tempo utakmice. Iranci ne mogu kreirati neku priliku, dok izabranici selektora Gereta Sautgejta vješto čuvaju stečenu prednost.

50' - Pouraliganji je upisan u bilježnicu sudije Klausa, nakon prekršaja nad Kejnom.

49' - Inače, Iran je nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji otvorio pobjedom protiv Maroka (1:0), ali na kraju nije prošao grupu iz koje su dalje prošli Španija i Portugal.

Četiri godine ranije u Brazilu su prvenstvo otvorili remijem sa Nigerijom (0:0), a u trećem kolu su ostali bez prolaza dalje nakon što ih je Bosna i Hercegovina pobijedila sa 3:1.

48' - Usporen početak drugog dijela. Iranci traže čudo da izbjegnu poraz na otvaranju Svjetskog prvenstva.

46' - Počinje drugo poluvrijeme.

46' - Selektor Irana Keiroš je izvršio tri izmjene na pauzi između dva poluvremena. Ezatolahi, Golizadeh, Kanani su zamijenili Karimija, Jahanbakša i Česmija.


Poluvrijeme - Strijelac drugog gola Engleske Bukajo Saka postao je prvi fudbaler Arsenala koji je postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu još od 2002. godine i Sola Kembela (Campbell), koji je dao gol protiv Švedske (1:1).

Poluvrijeme - Saka je inače i treći najmlađi strijelac za Englesku na Mundijalu (21 godina i 77 dana). Mlađi strijelci od njega bili su Majkl Oven (Michael Owen) koji je dao gol sa 18 godina i 190 dana. Ispred Sake je Belingem koji je bio strijelac prvog pogotka na današnjoj utakmici.


Trenutak kada je Belingem pogodio za 1:0. AP

45' - Poluvrijeme u Dohi, Engleska ima uvjerljivih 3:0!

45+' - Jakanbaš je bio u prilici, ali šut ide daleko od Pikfordovog gola.

45+' - Podsjetimo, bilo je mnogo prekida, a golman Irana Beiranvand je na nosilima iznesen sa terena nakon sudara sa svojim saigračem.

45' - Sudija Klaus je odlučio da će se igrati još 14 minuta nadoknade.


45' - GOOOOOOOOOOL! Sjajna akcija engleske reprezentacije, Hari Kejn je ubacio loptu pred gol, a u mrežu je šalje Rahim Sterling. Ovo je već uvjerljiva prednost inače najskupljeg tima na Mundijalu.

43' - GOOOOOOOOOL! Englezi udvostručuju prednost! Nakon kornera Šoa, Megvajer je spustio loptu, a Bukajo Saka sjajno pogodio!


38' - Inače, strijelac gola za Englesku Džud Belingem je treći najmlađi Englez koji je startovao na utakmici Svjetskog prvenstva.

36' - Interesantno, Belingem je prvi gol za reprezentaciju Engleske postigao na Mundijalu. Nije mogao zamisliti bolji prvijenac.

35' - GOOOOOOOOL! Engleska vodi, a strijelac je Džud Belingem. Sjajno je centrirao Luk Šo sa lijeve strane, a Belingem glavom pogađa!

33' - Najbolja prilika na utakmici do sada! Megvajer je pogodio prečku!

31' - Sterling je izborio korner, Englezi će pokušati zaprijetiti iz prekida. Izvest će ga Tripije.

28' - Saka je sada šutirao na gol Irana. Brojni prekidi su usporili utakmicu.

25' - Prvi žuti karton na današnjem susret. Alireza Jakanbakš je upisan u sudijsku bilježnicu.

20' - Zanimljiv podatak vezano za golmana Irana Beiranvanda, koji je nažalost morao napustiti igru zbog povrede. Naime, on drži rekord, jer je rukom loptu bacio duže od 61 metra.

18' - Umjesto povrijeđenog Beiranvanda ulazi golman Hoseini.

17' - Iranski golman Beiranvand na nosilima napušta igru nakon što je dobio snažan udarac u glavu.

9' - Ponovo je bilo opasno pred golom Irana. Kejn je ubacio sa desne strane u peterac, a iranska odbrana to čisti. Prilikom intervencije su se sudarili golman Beiranvand i Hoseini. Ukazuje im se pomoć.

8' - Prvi pokušaj na današnjoj utakmici, Megvajer je šutirao, ali nema promjene rezultata.

3' -  Englezi su od starta krenuli ofanzivno, prvi korner za reprezentaciju "Tri lava".

1' - Počela je utakmica!

0' - Susret se igra na stadionu Khalifa u Dohi.

0' - Pravdu na današnjem meču dijeli brazilski sudija Rafael Klaus.

Odabrani su i početni sastavi:

Engleska: Pikford, Tripije, Megvajer, Stons, Šo, Rajs, Belingem, Maunt, Sterling, Saka i Kejn.

Iran: Beiranvand, Hajsafi, Hoseini, Pouraliganji, Moharami, Ezatolahi, Cheshmi, Amiri, Ghodos, ahanbakhš i Taremi.

Ovo je prva utakmica grupe B. U okviru ove grupe večeras će od 20 sati snage odmjeriti selekcije Velsa i Sjedinjenih Američkih Država. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.