NBA LIGA

Trener Dalasa neulazak u plej of nazvao poslovnom odlukom: Izazvao bijes navijača

Dalas Maveriksi su se u završnici NBA lige borili da dohvate jedno od mjesta koje bi ih vodilo u plej in turnir

Kid: Odmaranje zvijezda je poslovna odluka. AP

N. H.

8.4.2023

Dalas Maveriksi su se u završnici NBA lige borili da dohvate jedno od mjesta koje bi ih vodilo u plej in turnir. Ipak, u noći sa petka na subotu, Dalas je na svom parketu igrao protiv Čikago Bulsa, a na parketu su se našli rezervni igrači, bez i jedne zvijezde.

Zvijezde nisu igrale

Luka Dončić je odigrao prvu četvrtinu, a u ostatku utakmice nije ulazio, dok ostale zvijezde poput Kajri Irving (Kyrie), Tim Hardaveja Džuniora (Hardaway Jr.) i Maksi Kleber (Maxi) se nisu ni skidale za ovaj meč, pod objašnjenjem kako su povrijeđeni. Poraz protiv Čikaga je tako i definitivno izbacio ovu ekipu iz borbe za mjesto koje bi im moglo donijeti plasman u plej of.

- Ovdje u Dalasu se želi izgraditi ekipa prvaka, ali smo svjesno na tom putu ovom prilikom napravili korak unazad. Moramo poštovati odluke čelnih ljudi, a ovaj put je odluka bila takva. Vjerujemo našem vodstvu i vjerujemo kako mogu posložiti sve kockice kako bi se u Dalasu rodila šampionska ekipa. Taj proces počinje točno ovog dana kad smo izgubili ovu posljednju utakmicu - rekao je trener Dalasa Džejson Kid (Jason Kidd), koji je poslije dolaska Irvinga najavio napad na titulu već ove sezone. 

Male šanse za visok izbor

Mavsi će tako ući u ovosezonsku draft lutriju s većim šansama da dođu do što boljeg izbora. Šanse za dolazak do Viktora Vembanjame (Victor Wembanyama), francusko čudo od igrača, ipak neće biti velike. Kao ekipa sa desetim najslabijim omjerom u ligi, Dalas će imati tek 4.5 posto da kombinacija kuglica pokaže njihov broj za prvi izbor.

Najveće šanse za prvi izbor na draftu, time gotovo sigurno francuskog centra, imat će četiri najslabije ekipe sezone. Svima je šansa za doći do prvog pika 14 posto, a to su ekipe Hjustona, San Antnoija, Šarlota i Detroita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.