GRUPA D

Za sjajne kvalifikacije nagrađeni teškom grupom na Euru: Austrija - Preživjeti grupu smrti

Austrijancima će nedostajati Alaba, ali selektor Ragnik je dosad pokazao da ima rješenje za sve probleme

Reprezentacija Austrije. Platforma X

14.6.2024

Fudbalska reprezentacija Austrije dolazi na Evropsko prvenstvo u susjednoj Njemačkoj s mnogo ambicija, ali im žrijeb nije pomogao u tome. Ubačeni su u grupu smrti s Francuskom, Nizozemskom i Poljskom, mada se izabranike Ralfa Ragnika (Ragnick) ne smije tako lako otpisati.

Ragnik se nije proveo najbolje kao trener Mančester junajteda u prošlosti, ali interesovanje Bajerna da ga angažuje dovoljno govori o sjajnom poslu koji radi s Austrijom.

Šok majstori

Pred početak kvalifikacija za Euro, kada su žrijebani u grupu s Belgijom i Švedskom, malo ko im je dao šanse za prolazak. Austrijanci su odgovorili tako što su završili s 19 bodova, jednim manje od Belgije, s kojom su jednom remizirali i jednom tijesno izgubili (2:3), i čak devet više od Švedske.

„Wunderteam“, kako ih vole zvati navijači, iznenadio je sve svojom kompaktnošću na obje strane terena i nije isključeno da će znati to ponoviti i na Evropskom prvenstvu.

Sabicer: Lider tima. Platforma X

Ponavljanje uspjeha

Selekcija Austrije je u svojoj historiji tri puta osigurala plasman na Euro. Jednom kao domaćin (2008., zajedno sa Švicarskom), te na posljednja dva izdanja.

Austrijanci će na ovogodišnjem prvenstvu Starog kontinenta željeti ponoviti uspjeh od prije tri godine, kada su izašli iz grupe, ali su u osmini finala zaustavljeni od Italije (1:2 nakon produžetaka), koja je kasnije osvojila titulu evropskog prvaka. 

Neugodni autsajder

Ova grupa, uz grupu B (Italija, Hrvatska, Španija), najviše liči na tzv. „grupu smrti“. Sve četiri mogu proći dalje i sve četiri mogu ispasti, pa čak i Francuzi koji su u prošlosti znali to činiti.

Ragnikova ekipa obiluje talentom, sposobnošću i iskustvom. Sve su to faktori potrebni za uspjeh na Euru. Najveća mana je izostanak Davida Alabe zbog povrede ligamenata, ali tu su i dalje zvijezde poput Marcela Sabicera (Sabitzer), Marka Arnautovića i Konrada Laimera.

Evropska prvenstva su pravo mjesto za „dark horse“ (favorit iz prikrajka) ekipe, pa bi to vrlo lako mogla biti Austrija na ovom prvenstvu. Nisu se jednom favoriti opekli na neugodne i taktički do perfekcije pripremljene selekcije.

Ragnik: Kompaktnost je ključ. Platforma X

Raspored utakmica

Austrija svoje takmičenje otvara protiv Francuske (17. juni, Dizeldorf Arena), a četiri dana kasnije igra protiv Poljske (21. juni, Olimpijski stadion u Berlinu). Grupnu fazu će završiti protiv Nizozemske (25. juni, Olimpijski stadion u Berlinu).

Kompletan sastav

Golmani: Hajnc Lindner (Heinz, Union SG), Patrik Penc (Patrick Pentz, Brondbi), Niklas Hedl (Rapid Beč);

Odbrana: Stefan Lainer (Borusie Menhengladbah), Stefan Poš (Posch, Bolonja), Maksimilijan Vober (Maximilian Wober, Borusia Menhengladbah), Kevin Danso (Lens), Filip Linhart (Philipp Lienhart, Frajburg), Filip Mvene (Philipp Mwene, Mainc), Gernot trauner (Fejenord), Flavius Daniliuk (RB Salzburg);

Vezni red: Marcel Sabicer (Borusia Dortmund), Florian Grilič (Grillitsch, Hofenhajm), Khristof Baumgartner (Christoph, RB Lajpcig), Konrad Laimer (Bajern Minhen), Florian Kainc (Kainz, Keln), Nikolas Seivald (Seiwald, RB Lajpcig), Patrik Vimer (Patrick Wimmer, Volfsburg), Romano Šmid (Schmid, Verder), Marko Grul (Grull, Rapid Beč), Aleksander Pras (Alexander, Šturm);

Napad: Marko Arnautović (Inter), Mihael Gregorič (Michael Gregoritsch, Frajburg), Andrea Vejman (Weimann, VBA), Maksimilijan Entrup (Maximilian, Hartberg).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.