EURO 2024

Osam reprezentacija ostalo je u borbi za tron Evrope: Sudari titana u četvrtfinalu

Takozvana lijeva strana žrijeba će imati dva velika derbija l Nizozemci i Englezi imaju „lakši“ put, ali se moraju dokazati

S utakmice Španije i Gruzije. UEFA

prije 2 dana

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj pokazalo je dvije strane medalje u fudbalu. Reprezentacije koje su smatrane favoritima su, ako ne rezultatski, onda igrom podbacile u velikoj mjeri, dok su autsajderi, barem oni na papiru, žestoko iznenadili sve svojim pristupom i igrom.

Četvrtfinalni susreti počinju danas i mnogi favoriti će svoje učešće završiti u ovom krugu.

Evropski derbiji

Takozvana lijeva strana žrijeba, u kojoj se nalaze Njemačka i Španija, odnosno Portugal i Francuska, ponudit će nam dva derbi susreta, kojih se ni finale ne bi postidjelo. Mada, nisu sve selekcije pokazale svoj potencijal.

„Trikolori“ su sa samo dva postignuta gola i pet bodova prošli grupu, a onda pobijedili i Belgiju minimalnim rezultatom (1:0). U mnogočemu je ova selekcija podbacila. Defanzivno su vrlo jaki i u mogućosti da uguše napade svih rivala, ali napad „škripi“ u velikoj mjeri. Mbape (Mbappe), Tiram (Thuram), Grizman (Griezmann), Dembele su sve imena svjetske klase, ali njihov individualni kvalitet rijetko kad dolazi do izražaja. U većini situacija bekovi Hernandez i Kunde (Kounde) su ti koji prave razliku u ofanzivnom dijelu terena.

S druge strane, Portugal je uspio da se „provuče“ protiv Slovenije najviše zahvaljujući golmanu Diogu Košti (Costa), koji je prvo spriječio Šeška u 115. minuti, a onda i odbranio tri penala kad je došlo do boljeg izvođenja jedanaesteraca. Nedostaje im onaj pravi Kristijano Ronaldo (Cristiano), mada nas je on naučio kroz karijeru da se uvijek pojavi kad je najpotrebniji.

Španija je, prema dosad prikazanom, glavni favorit na turniru. Promjena od tika-take do direktnijeg pristupa pokazala se kao pun pogodak. Mladi Jamal (Yamal) i Vilijams (Williams) neuhvatljivi su za protivničke defanzivce, dok je prisutna i ona stara mirnoća kod Rodrija, koji čini da je sve izbalansirano.

Selekcija Njemačke želi da se vrati na tron Evrope na domaćem terenu. U osmini finala i grupi su pokazali da znaju biti vrlo opasni kada krenu kružiti poput ajkula oko mete, ali to će im biti teže raditi protiv Španaca nego što je bilo u nekim prijašnjim mečevima.

U drugoj strani žrijeba nalaze se Engleska, Švicarska, te Nizozemska i Turska. Švicarci su možda i najveće iznenađenje turnira.Nakon što im je prvo mjesto u grupi izmaklo za bod, „razbili“ su Italijane (2:0) na terenu i subjektivni osjećaj nakon posmatranja te utakmice je da bi Italijanima bilo potrebno još 11 igrača i dodatnih 90 minuta da im postignu dva gola.

Spremni za iznenađenje

Engleska, kao i Italija, žestoko je podbacila igrom. U grupi su prošli s dva remija i pobjedom nad Srbijom (1:0), da bi se protiv Slovačke vadili u 95. minuti. Iz njihovog tabora, kako prenose engleski mediji, dolaze informacije da će možda promijeniti postavu i da će igrati s 3 stopera, što bi ionako jadan napad dodatno oslabilo.

Nizozemska je pokazala da nije s razlogom favorit iz sjene, te da im izostanak De Jonga i ne pravi previše problema. Opet, morat će biti pažljivi s Turskom jer su pokazali da imaju i oni svoje rupe, koje je selekcija Austrije iskoristila u grupi, ali koje Rumuni nisu mogli.

Turci su uvijek spremni da naprave čudo na terenu i s nekoliko trenutaka magije svojih glavnih zvijezda poput Arde Gulera izbace znatno kompaktnijeg rivala. Igra protiv Austrije je prikazala da se Montelini izabranici znaju i povući kad je potrebno, mada se na to ne bi smjeli previše oslanjati.

Raspored utakmica

Danas od 18 sati igraju Njemačka i Španija, dok od 21 se sastaju Portugal i Francuska. U subotu od 18 sati igraju Engleska i Švicarska, dok će četvrtfinale Eura zatvoriti Nizozemska i Turska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.