EURO 2024

Veliko finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu: Engleska i Španija za tron Evrope

Španija od početka igra dobar fudbal

Mjesta na vrhu ima samo za jednu ekipu: Ko će večeras diči pehar. Društvene mreže

14.7.2024

Nakon 30 dana i 50 utakmica došli smo do kraja – veliko finale Evropskog prvenstva je pred nama, a novog prvaka Starog kontinenta ćemo znati nakon okršaja Engleske i Španije.

Engleska želi svoj prvi, a Španija četvrti trofej prvaka Evrope. Mjesta na tronu ima samo za jednu ekipu, a titulu će u zrak podići ili Hari Kejn (Harry Kane) ili Alvaro Morata, kapiteni dva tima. Njih dvojica su i glavni krivci što njihovi selektori Luis de la Fuente i Geret Sautgejt (Gareth Southgate) imaju glavobolje – obojica vuku povrede, ali će stisnuti zube i dati sve od sebe da zaigraju u velikom finalu.

Dva svijeta

Španija od početka turnira igra dobar fudbal, a brzina i tehnika mladih zvijezda „Crvene furije“ oduševile su sve ljubitelje fudbala. Prije svih Lamina Jamala (Lamine Yamal) koji u subotu proslavlja 17. rođendan, a već u nedjelju bi mogao postati prvak svijeta.

„Crvena furija“ je na putu do finala pobjeđivala Hrvatsku (3:0), Italiju (1:0) i Albaniju (1:0) u okviru grupne faze, a onda Gruziju (4:1), Njemačku (2:1) i Francusku (2:1).

Nasuprot njih je Engleska, koja nikoga nije oduševila sve do polufinala i Nizozemske. Englezi su bili preteški za gledanje, a igra zvijezda „teških“ desetine miliona eura nije se mnogo razlikovala od onog šta viđamo na terenima u Premijer ligi BiH.

„Igru briši, rezultate piši“, vodilja je engleskog selektora Sautgejta. Najneefikasniju grupu turnira Engleska je prošla s pet bodova, a patnja se nastavila i u nokaut-fazi. Poslije produžetaka je „pala“ Slovačka (2:1), nakon penala Švicarska, a onda i Nizozemska (2:1).

Majno i Rodri

Englezi žele „vratiti fudbal kući“, a navijači se uzdaju u sva moguća pomagala. Oni praznovjerni se služe svim i svačim u šta vjeruje da će im pomoći, a izvlače se i zanimljivi podaci kako bi „bildali“ šanse svoje ekipe.

Tako su izvukli jedan interesantan podatak. Naime, španski veznjak Rodri nije izgubio utakmicu u dresu Mančester sitija 475 dana. Niz je prekinuo Englez Kobi Majno (Kobbie Mainoo) golom u finalu FA Kupa za Mančester junajted.

Na dan finala Evropskog prvenstva bit će 474 dana otkako je Rodri izgubio meč sa Španijom. Ponovo će na drugoj strani biti Kobi Majno.

Veliko finale i spektakl između Engleske i Španije igra se na Olimpijskom stadionu u Berlinu s početkom od 21 sat, a sudit će ga Fransoa Leteksje (Francoise Letexier), sudija koji je međunarodni debi imao na utakmici Bugarska – BiH 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.