PREDSJEDNIK N/FSBIH

Zeljković najavio formiranje: Uskoro razgovori o formiranju jedinstvene druge lige BiH

Kao rijetko kada, postojao je jedinstven stav da bi takva odluka bila pun pogodak u korist podizanja kvaliteta lige i fudbala u BiH

Zeljković: Novi plan. Avaz

E. Ć.

30.7.2024

Predsjednik fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković otkrio je kako je sljedeći njegov korak formiranje jedinstvene druge lige.

- Već dugo se razmišljalo i diskutovalo o smanjenju broja ekipa u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju u BiH. Kao rijetko kada, postojao je jedinstven stav da bi takva odluka bila pun pogodak u korist podizanja kvaliteta lige i fudbala u BiH. 

Od naredne sezone WWin liga će brojati deset ekipa, a na inicijativu i insistiranje krovnog saveza Prve lige Federacije BiH i Republike Srpske smanjene na 14 klubova, što će dodatno podići kvalitet i omogućiti veći broj kvalitetnih utakmica. 

Sljedeći korak u ovom pravcu biće formiranje jedinstvene druge lige i to je nešto o čemu ćemo u narednom periodu intezivnije razgovarati i elaborirati - napisao je Zeljković.

Kazao je da osim seniorskog fudbala, postoji opredjeljenje da se kroz reorganizaciju omladinskih takmičenja pokuša podići kvalitet rada i takmičenja u mlađim kategorijama.

- Razgovarat ćemo o uvođenju i modelima takmičenja na nivou BiH za dječake do 13 godina, kao i U 21 lige te dodatnoj reorganizaciji liga na nižim nivoima, a sve sa ciljem kako bi djeci obezbijedili veći broj kvalitetnih utakmica i omogućili lakšu tranziciju između starosnih kategorija - istakao je on.

Zeljković nije zaboravio ni ženski fudbal u našoj domovini u kojem je posljednjih godina ostvaren značajan pomak, pa su i transferi u najveće evropske klubove postali realnost.

- Baza svega toga je kvalitetan rad i posvećenost u mlađim kategorijama, te ćemo razmotriti mogućnost otvaranja Premijer U17 lige, gdje bi učešće mogle uzeti i ekipe koje ne igraju Premijer ligu za seniorke - poručio je Vico Zeljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.