PREMIJER LIGA BIH

Posljednja sezona s 12 klubova i prva s VAR-om: Borac brani titulu, Sarajevo najskuplji, GOŠK najjeftiniji tim

Danas i sutra po dvije utakmice. Bit će uzbudljivo u borbi za titulu i opstanak

Uzbudljiva sezona pred nama. HŠK Zrinjski / FK Borac / FK Sarajevo / FK Željezničar

E. Ć.

3.8.2024

Čekanju je došao kraj. Kreće premijerligaški karavan i posljednja sezona Wwin lige Bosne i Hercegovine koja će se igrati u formatu s 12 ekipa. Nema sumnje da će biti uzbudljivo, kako u borbi za titulu i evropska mjesta, tako i za opstanak u elitnom društvu.

Osim promjene formata, ova sezona će biti specifična jer će najbolje bh. sudije imati veliku pomoć – imat će asistenciju u vidu VAR tehnologije.

Sarajevo najskuplja ekipa

Titulu prvaka Bosne i Hercegovine brani banjalučki Borac. Trofej najbolje ekipe u Mostar želi vratiti Zrinjski, a u sami vrh favorita za osvajanje titule uoči prvenstva spada i Sarajevo. 

Kvržić: Borac želi ponoviti prošlu sezonu. FK Borac

Ne smije se otpisati ni Velež, dok ljubitelji fudbala ostalim klubovima daju znatno manje šanse za tron.

Prema dostupnim podacima, uoči nove sezone u Wwin ligi BiH najskuplja ekipa je Sarajevo, čija je vrijednost 10,78 miliona eura. Slijedi Zrinjski (9,28), Borac (6,48), dok je četvrti Velež s vrijednošću od 6,18 miliona eura.

Željezničar, prema specijaliziranom „Transfermarktu“ vrijedi 3,98 miliona eura, a ekipa s najmanjom ukupnom vrijednošću je GOŠK (2,28).

Bubanja: Najvrijedniji igrač lige. FK Sarajevo

Gledajući pojedinačno, samo tri fudbalera vrijede milion eura ili više – Vladan Bubanja (Sarajevo, 1.2), Aleksandar Đorđević (Sarajevo, milion) i Mario Ćuže (Zrinjski, milion).

Premijera u Gabeli

Prvu utakmicu novoj sezoni odigrat će GOŠK i Radnik, a taj meč je na rasporedu u subotu od 18:45 sati. Istog dana od 21 sat na programu je i duel starih rivala, Željezničara i Širokog Brijega.

Šta može Željezničar. FK Željezničar

I u nedjelju su na programu dva susreta. Prvo će od 17.30 sati na teren fudbaleri Posušja i Igmana, a onda će od 21 sat snage odmjeriti Sarajevo i povratnik u elitni rang bh. fudbala, ekipa Slobode.

Zbog evropskih obaveza Borac i Zrinjski su odgodili svoje utakmice prvog kola. Tako da će mečevi Borac – Velež i Zrinjski – Sloga biti odigrani u nekom drugom terminu.

Najvrijednijih 11. Transfermarkt

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.