ELITNO TAKMIČENJE

Od ove sezone će učestvovati više klubova u novom, drugačijem formatu: Počinje nova epoha Lige prvaka

Ekipe će igrati po osam utakmica

Real Madrid: Branilac titule. AP

30.8.2024

Nakon završenih kvalifikacija za Ligu prvaka poznati su svi učesnici. Za razliku od prethodnih godina, od ove sezone će započeti nova epoha najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu. Od sezone 2024/25. učestvovat će 36 klubova, ali to nije jedina promjena.

Nova pravila

Naime, od ove sezone više neće biti standardne grupne faze na koju su nas navikli. Klubovi će igrati osam utakmica protiv osam različitih protivnika, što je i određeno žrijebom u Monte Karlu.

Ekipe će igrati četiri utakmice kući, a četiri u gostima. To može biti pozitivna, ali i negativna stvar za klubove. Naime, ako ste jedan od klubova koji ne dolaze iz prva dva šešira, sigurno vam nije svejedno gdje ćete igrati svoje utakmice.

Svi žele „ušati trofej“. AP

Moguće je da ćete, kao jedan Slovan iz Bratislave ili zagrebački Dinamo, igrati četiri utakmice na domaćem terenu protiv rivala iz svoje jakosne grupe, a da ćete četiri gostovanja igrati na stadionima poput „Santiago Bernabeua“ ili „Alijanc Arene“. Naravno, to odmah znači manje novca, a, kako smo već navikli, fudbal se posljednjih godina samo radi toga i igra.

Dalje, klubovi od 1. do 8. mjesta u ovom „ligaškom“ sistemu osigurat će svoje mjesto u osmini finala, dok će se klubovi koji se nalaze od 9. do 24. mjesta naći u takozvanom plej-inu, u kojem će igrati dvomeč i tako osigurati svoje mjesto u osmini finala.

Također, ova pravila vrijede za sva tri kontinentalna takmičenja, više neće biti moguće ispasti u takmičenje ispod, kao što su u prošlosti trećeplasirane ekipe iz Lige prvaka nastavljale takmičenje u Evropskoj ligi. Tako će timovi od 25. do 36. mjesta svoje takmičenje završavati nakon osam odigranih utakmica.

Derbiji od starta

Najzanimljiviji dio održan je u Monte Karlu, kada su žrijebani parovi prema sljedećim pravilima – iz svake jakosne grupe po dva tima igraju u „grupi“ i nije moguće igrati s više od dva kluba iz iste države.

Naravno, kako je i očekivano, na ovaj način smo dobili mnogo više derbija od prijašnje grupne faze i utakmice timova koji bi se inače samo sretali u nokaut-fazi.

Gledat ćemo susrete poput Mančester siti – PSG, Bajern Minhen – Barcelona, Liverpul – Real Madrid, koji su dostojni finala Lige prvaka već u grupnoj fazi, a svaki tim će odigrati po najmanje tri ili četiri derbi susreta u ovom dijelu.

Svi žele svrgnuti „Kraljeve“ s trona, ali vidjet ćemo za nešto više od devet mjeseci kome će to poći za rukom ili će se Madriđani ponovo popeti na tron.

Osam termina

„Ligaški“ dio ovogodišnje Lige prvaka će se igrati u osam termina:

1. kolo - 17. - 19. septembar, 2. kolo - 1. i 2. oktobar, 3. kolo - 22. i 23. oktobar, 4. kolo - 5. i 6. novembar, 5. kolo – 26. i 27. novembar, 6. kolo – 10. i 11. decembar, 7. kolo – 21. i 22. januar (2025.) i 8. kolo – 29. januara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.