SUVIŠNI KOMENTARI

"Misija (ne)uspješna": Haos u reprezentaciji (bespotrebno) napravljen

Da se razumijemo, emocionalni partneri i partnerice sportista i sportistkinja često sebi daju za pravo više nego što bi bilo u normalnim okolnostima

Anel Ahmedhodžić u društvu supruge. Instagram

11.9.2024

Dvije utakmice fudbalske utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine u Ligi nacija pale su u drugi plan zbog slučaja Anel Ahmedhodžić i njegovog naprasnog odlaska s okupljanja.

Hiljade komentara samo na tu temu, bez da se i spomene razlog. Oglasio se njegov otac Mirsad i kazao da više ne komuniciraju, okrivio je i Anelovu suprugu za ovaj postupak.

(Ne)normalne okolnosti

Ne bi bio prvi put da emocionalni partner i partnerice kroje odluke koje donosi jedan sportista ili sportistkinja. Da se razumijemo, oni često znaju dati sebi za pravo više u nekim situacijama nego što bi to bilo u normalnim okolnostima. Ovdje se čak u pitanje dovodi i Anelov otac, jer da li je on govorio istinu, ostat će da se sazna.

Razlog vrlo vjerovatno nećemo ni saznati osim ako naš defanzivac ne odluči sam istupiti i kazati ga.

Nakon toga, oglasila se i supruga Harisa Hajradinovića. Na Instagramu postavljati objave poput „slika govori više od hiljadu riječi“ i „ništa ne mrzim više od nepravde“ dok suprug ne nastupa za reprezentaciju je jedan način da ga se dovede u veoma neugodnu situaciju.

Na kraju krajeva, ko ste vi da komentarišete. Podrška ste – bravo za vas, ali bez njihovog rada i truda, sportiste i sportistkinje širom svijeta ne bi dolazile u situaciju da vi budete podrška njihovoj profesionalnoj karijeri.

Dodavanje ulja na vatru

Nepotrebno komentarisanje i dodavanje ulja na vatru je siguran put u još težu situaciju i to taman kad smo pomislili, barem u ovom primjeru, da će se s dolaskom Sergeja Barbareza promijeniti ta negativna energija koja se zakačila za našu selekciju i sve što se dešava u i oko nje.

Nismo mi jedina zemlja gdje se dešavaju skandali u reprezentacijama. Baš za minuli Euro je defanzivac Engleske Kajl Voker (Kyle Walker) doveo i suprugu i ljubavnicu na tribine Olimpijskog stadiona u Berlinu na finale Eura. I da li je ijedna od njih izlazila u medije i komentarisala? Nije.

Privatne stvari nemaju apsolutno nikakve veze s igrom. Da nije igrao, sigurno ne bi kačile storyje na Instagram kako su „razočarane“ i „mrze nepravdu“.

Drugi ako hoće to da komentarišu, u redu, njihova stvar, ali da se izlazi i daju nepotrebni komentari, zbog kojih će se fokus prebaciti s bitnijih stvari na nešto što je apsolutno nevažno za dobrobit jedne selekcije ili zemlje, s tim se ne mogu složiti.

Prestanite urušavati ono malo mira što je ostalo u redovima pokleklih „Zmajeva“. Samo im produžavate povratak na mjesto gdje pripadaju i stvarate još veći jaz između reprezentacije i javnosti. Niko ne uživa u tim tračevima, vjerujte mi.

Nadam se da će se do sljedećeg okupljanja neke stvari razjasniti. Jedno je sigurno, izgubili smo Anela na neki period, ostaje velika nada da nećemo još nekoga zbog ovakvih komentara. I selektori mogu vrlo lako presjeći i reći: „E, sad nećeš više, ne vrijediš“. Kako Edin Džeko ili neko poput Miralema Pjanića nisu nikad imali potrebe za takvim stvarima? Jasno su posložili prioritete i pokazali da se nekad treba spustiti glava i malo jače raditi ako želiš da uspiješ, a ne da preko društvenih mreža da grade karijeru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.