SELEKTOR "ZMAJEVA"

Sergej Barbarez o proteklom periodu na klupi za "Avaz": Razočarenje navijača je ozbiljno upozorenje

Najvažnije je da nastavimo put koji nije lagan i koji je dug. Vraćanje ponosa, želje i osmijeha, to su naši prioriteti

Barbarez: Veliko srce i sreća. N/FS BiH

prije 5 dana

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u narednim danima očekuju novi susreti A divizije Lige nacija koje navijači nestrpljivo čekaju. Ipak oni predstavljaju povratak legendarnog Sergeja Barbareza u Zenicu, prvi put otkad je sjeo na klupu BiH.

Nakon poraza od Nizozemske i remija s Mađarskom na gostujućim terenima, Barbarezovi izabranici imat će priliku ugostiti Nijemce, a onda i Mađare u „Zmajevom gnijezdu“ i napraviti još jedan korak ka povratku gdje je nekad reprezentacija bila.

Uoči tih utakmica, o povratku u Zenicu, odlukama donesenim u proteklom periodu, promjenama koje su se napravile, ali i svemu postignutom u ovom kratkom periodu za „Dnevni avaz“ govorio je selektor Sergej Barbarez.

Specijalan osjećaj

Reprezentaciju očekuju dvije utakmice Lige nacija napokon povratak kući. Šta vi očekujete od susreta? Osim najpozitivnijih mogućih rezultata, koja još očekivanja za reprezentativce imate?

- Igramo pred domaćom publikom i bit će to moj debi na klupi reprezentacije na domaćem terenu. Sigurno da je to nešto specijalno za mene, spojeno sa velikom motivacijom. Naravno da se nadamo dobrim rezultatima, ali najvažnije je da nastavimo put koji nije lagan i koji je dug. Da vidimo koliko smo napredovali i da napravimo ekipu koja će u bliskoj budućnosti biti konkretna.

Kao igrač i kapiten, može se slobodno reći, bili ste obožavani od navijača. Koliko su Vama nedostajali navijači i Bilino polje, uprkos veličanstvenoj podršci na prethodna četiri gostujuća susreta?

- Te utakmice koje igramo kući su veoma posebne i pogotovo taj moj dugogodišnji odnos sa navijačima. Na „Bilinom polju“ sam odigrao sigurno 90 posto utakmica moje reprezentativne karijere i sigurno da imam neki odnos sa publikom. Nadam se da će se to prenijeti i na igrače, iako su i oni dosta utakmica tu odigrali. Treba da osjete kako je to kad daješ sve od sebe pred svojim navijačima, to je nešto specijalno.

Iako ste već nekoliko utakmica selektor, vraćate se u domovinu i prvi put ćete voditi „Zmajeve“ na domaćem terenu. Da li preovladava trema ili uzbuđenje ususret mečevima?

- Nema tu ni treme ni nekog uzbuđenje. Preovladava veliko srce i sreća. Biti privilegovan da budeš na kormilu reprezentacije, što mnogi sanjaju, to donosi samo pozitivne emocije.

Kako reagujete na komentare da Ligu nacija tretirate kao “pripreme”?

- Ti komentari me ne zanimaju. To nisu pripreme već jake utakmice koje donose veliko iskustvo našim igračima. To je vrijeme koje mi svjesno uzimamo za pravljenje i građenje ekipe.

Disciplina i odgovornost

I Vi i direktor Spahić bili ste vrlo decidni sa svojim stavom o igračima koji su od prošlog puta izostali. Koja je poruka koju ste htjeli poslati?

- Poruka je vrlo jednostavna i vrijedi svugdje u svijetu. Bez discipline i odgovornosti za svoja djela nema ništa. Vraćanje ponosa, želje i osmijeha, to su naši prioriteti.

Gdje je po Vama sve krenulo po zlu? Bili ste igrač, najbolje razumijete psihu jednog dobrog igrača?

- To je sad malo grubo rečeno da je nešto krenulo po zlu. Ovdje se radi o periodu koji traje duži niz godina, a ima sigurno više uzroka. Od našeg mentaliteta, shvatanja, rada itd. Možda su se malo i navijači odvojili od igrača zbog lošijih rezultata. Sve to ima neku ulogu. To su stvari iz prošlosti kojim se mi ne zamaramo. Povukli smo liniju i pokušaćemo naš rad da ocjenjujemo. To je najvažnije.

Kada biste morali dati neke “zadatke” ili obećanja koja moraju ispuniti od igrača koji nisu dobili poziv za ovo okupljanje, šta bi to bilo?

- Komentarišemo i bavimo se samo igračima koji su tu sa nama. Oni znaju šta im je raditi. Dugo su profesionalci i sportisti, te tražimo od njih ono što se traži i u klubovima. Ništa više, ništa manje. Uz to ovdje dolazi ponos, osjećaj prema državi i sve što čini reprezentaciju.

Zanima me nekoliko stvari taktičke prirode. Da li ćemo i dalje gledati Dedića na lijevoj strani? Da li smo “zakucani” za trojicu štopera?

- Kako ćemo igrati i te taktičke stvari ćete vidjeti na terenu. To neko „zakucavanje“ kako vi to nazivate, nije nešto gdje vidim problem. Pola svijeta igra sa tri štopera. Ja smatram to i nekom prednošću, a Vi „zakucavanjem“. Mi trenutno nismo u mogućnosti da imamo neku fleksibilnost. Ako ste pratili naš put, znate da je riječ o stabilnosti i to je ta riječ koja je prioritet kod nas.

Za kraj, šta biste poručili navijačima. Kako da opet vjeruju u tim?

- Navijači su uvijek vjerovali u tim, i u dobrim i u lošim vremenima. Da je neko nekad bio više razočaran, to je dio sporta i života. Možda je i to razočarenje upozorenje svima nama da moramo još bolje i više raditi. I to je ta poruka i odnos koji mi moramo imati sa navijačima.

Sprovesti viziju

Je li ovo bio pravi trenutak da se “lupi šakom o sto” i presiječe? Kako gledate na eventualne posljedice?

- Grubo je reći i „lupiti šakom o sto“. Naravno da svako novi pokušava povući liniju od onog što je bilo prije, pokuša uzeti najbolje stvari i sprovesti neku svoju viziju i ideju u cilj i djelo. Tako to radimo i mi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.