DRESURNO JAHANJE

Veliki uspjeh Konjičkog kluba Sarajevo i Lune Jusufović: Prve internacionalne nagrade za BiH

Mlada takmičarka je sa grlom Night Sky odnijela četiri značajne pobjede u Hrvatsko

Luna Jusufović s grlom Night Sky. Avaz

Piše: G. Š.

19.7.2022

Konjički klub Sarajevo nakon osvajanja prestižne titule najuspješnijeg kluba u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2021. godinu nastavlja da niže uspjehe. U ovoj godini postiže veliki uspjeh za BiH jer po prvi put jahači iz naše zemlje učestvuju i pobjeđuju u turnirima u dresurnom jahanju u Republici Hrvatskoj.


Olimpijska disciplina

Mlada takmičarka Luna Jusufović (11) je sa grlom Night Sky, pasmine njemački sportski poni, učestvovala na turnirima u Hrvatskoj, gdje je odnijela četiri značajne pobjede. Prve dvije pobjede odnijele su na turniru „Velika nagrada Osijeka“ i 5. kolo „Croatia Cupa“ na Hipodromu Pampas u organizaciji Konjičkog kluba Osijek.

Jahana je A kategorija takmičara do 16 godina, kada su tokom dva dana turnira odnijele dvije ubjedljive pobjede sa visokim procentom osvojenih poena od 70 i 71.5 posto. Sljedeći turnir, CDN-A1, jahan je u Koprivnici u organzaciji Konjičkog kluba Team galop. Luna i Night Sky su se u istoj kategoriji plasirale na prvo mjesto.

Na CDN-A dresurni turnir u Zagrebu, u organizaciji Konjičkog kluba Evago gdje su Luna i Sky prvi put nastupile izvan svoje kategorije - u L kategoriji, sa mnogo iskusnijim i starijim jahačima i opet su odnijele ubjedljivu pobjedu sa 63,5 posto.

Tim povodom imali smo priliku da razgovaramo sa Rasimom Jusufovićem, predsjednikom Skupštine i glavnim trenerom Konjičkog kluba Sarajevo.

- Dresurno jahanje je jedna od tri olimpijske discipline konjičkog sporta. Naziva se kraljicom konjičkog sporta, jer je jedna od najljepših i temeljnih disciplina konjičkog sporta. Dresurno jahanje je konjička disciplina gdje jahači svojim jahanjem usmjeravaju konje da izvode različite figure i elemente, a stvaraju dojam da konj sve čini svojom vlastitom voljom, rekao je Jusufović.

Na pitanje koliko je izazovno u BiH razvijati konjički sport, glavni trener KK Sarajevo je odgovorio:

- Mi u BiH kontinuirano radimo na razvoju dresurnog, preponskog i daljinskog jahanja. Sport je zahtjevan jer je za uspjeh potreban timski rad konja, jahača i cijele ostale logistike kao što je trenerski tim, veterinari, uslovi za konja, bezrezervna podrška porodice, da ne kažem žrtva, i tako dalje... Specifičnost ovog sporta u odnosu na ostale je ta što je u ovom slučaju “sportski rekvizit” živo biće, vrlo skupo, zahtjevno, osjetljivo živo biće koje sa svojim jahačem mora imati hemiju.


Luna Jusufović s grlom Night Sky. Avaz

Edukacija kadrova

KK Sarajevo radi na edukaciji svojih kadrova, ali za kvalitetne kadrove je potrebno vrijeme, tradicija konjičkog sporta i značajna finansijska sredstva, a mi zaostajemo u sva tri parametra za svijetom.

- Na svu sreću uspješno sarađujemo sa stručnjacima iz regiona. Tako je već četvrtu godinu stalni trener KK Sarajevo Iva Živković iz Beograda. Iva je preponski trener koja je pravilnim menadžmentom naših jahača i konja, KK Sarajevo vodila u brojne pobjede, pa tako i do gore spomenute titule najuspješnijeg kluba u Federaciji BiH.

U više navrata tokom 2021. i 2022. godine smo organizovali dresurne seminare sa Ksenijom Nikolić, najuspješnijom seniorskom dresurnom jahačicom Srbije i predsjednicom Dresurnog odbora Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline.

Od ove godine smo počeli uspješnu saradnju sa Mijom Brnić, najuspješnijom seniorskom jahačicom Hrvatske, koja je ujedno trenirala Lunu Jusufović i Night Sky tokom jednomjesečnog boravka u Hrvatskoj. Također, stalni član našeg tima je naša najbolja seniorska dresurna jahačica Iman Prcić koja je dresurni trener u našem klubu. Iman je imala brojne edukacije iz dresurnog jahanja u Ahenu, kao i kontinuiranu edukaciju u Hrvatskoj – zaključio je Jusufović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.