REPORTAŽA

Posjetili smo konjički klub "Lazy horse", gdje je Vlada KS održala sjednicu

Da bismo izašli u prirodu s konjem za to je potrebno da jahači već imaju zavidne jahaće vještine, rekao je Rasim Jusufović

Piše: A. Ovčina

16.6.2022

Konjički klub Sarajevo - Avaz
Dio kluba - Avaz
Klub "Lazy horse" - Avaz
Dnevni avaz
Ispust za konje - Avaz
+8

Konjički klub Sarajevo, centar „Lazy horse“ nalazi se u Tarčinu, u ulici Aleksići. 

Ekipa „Avaza“ posjetila je ovaj klub gdje se trenutno nalazi 24 konja. Vlada KS je danas održala sjednicu u prostorijama ovog kluba.

Kako je za portal „Avaza“ kazao predsjednik Skupštine konjičkog kluba Sarajevo Rasim Jusufović, ovaj klub svoje aktivnosti sprovodi u konjičkom centru „Lazy horse“.


Rasim Jusufović. A. OVČINA

Jahačke vještine

- Mi uglavnom, imamo jednu školu jahanja. Pored toga, konjički klub se bavi sportom. Imamo 40 aktivnih članova kluba. Profilišemo se najviše za praktično sve jahače sportove, a najviše za preponski, a osim toga i dresurni te trke daljinskog jahanja koje vrlo često organizujemo ovdje kod nas – rekao je Jusufović.

Govorio je i o cijenama gdje je istakao da su cijene zavisne ovisno o časovima koji se pohađaju.

- Ima različitih. Najčešće, ako su grupne, radimo u grupama i to već u fiksno dogovorenim terminima. Da bismo izašli u prirodu s konjem za to je potrebno da jahači već imaju zavidne vještine, da su dobri jahači i da imaju dobar balans, jer jahanje u prirodi može da bude nepredvidivo. 

Cijene zavise od broja ljudi, vremena, od jahanja, koliko dugo ostajemo u prirodi. Imamo čak i neke ture koje smo počeli unazad nekoliko godina da nudimo. To su petodnevne jahaće ture, u okviru jednog programa kojeg zovemo „Horse holidays Bosnia“. Marketiramo se na stranom tržištu, uglavnom Irska, Belgija i Amerika i u posljednje vrijeme imamo dosta gostiju koji dolaze. Slete u nedjelju u Sarajevo, mi ih pokupimo u ponedjeljak i ne vraćamo se u civilizaciju do petka – rekao nam je predsjednik Skupštine konjičkog kluba.

Dodao je da se kreće iz Tarčina, a ture se završe na Prokoškom jezeru. Tvrdi da su dosta postali popularni u jahačkim krugovima i ljudima koji svoje godišnje odmore vole i žele da održavaju, odnosno upražnjavaju u sedlu.


Dobili i nagrade

Na pitanje koliko dugo postoji ovaj konjički klub kazao nam je da postoji od 2005. godine. Kaže da su za prošlu godinu dobili nagradu za najuspješniji klub u BiH.

- Za prošlu godinu bih istakao da smo bili na takmičenju u Beogradu, to je bio kup grada Beograda, gdje smo od tri utakmice pobjedili na dvije utakmice, u dječijoj i juniorskoj kategoriji. Tako da je to jedan naš ozbiljniji nastup van BiH i vratili smo se jako sretni. Upravo se sada pripremamo za dalja takmičenja. Sad za vikend ćemo nastupiti u Osijeku. Jučer smo baš radili transport konja u Osijek. Takmičit ćemo se u disciplini dresure. Za nekoliko sedmica i u Zagrebu, a velika takmičenja nas očekuju krajem septembra i oktobra u Turskoj gdje ćemo nadam se nastupiti u trci daljinskoj jahanja i u preponskoj trci koja se održava u okviru balkanskog šampionata.

Kazao je da trenutno imaju 24 konja, ali da nisu sve njihovi klubski konji, već i da ima prihvatni konja, koje osobe ostave tu, a koje se bave aktivnije jahanjem konja. Kako ističe, oni ih hrane i vode brigu o njima.


Boksovi za konje

- Oni dolaze samo na jahanje kada imaju vremena, po svojim planovima – ističe on.

Naglasio je da imaju 24 boksa za konje. Jedan konj, jedan boks. Trenutno su u potpunosti pounjeni i kako je naglasio ne planiraju da dovode više konja, jer nemaju kapacitet za to. Dodao je da je potrebno 3 do 4 hiljade metara kvadratnih livada za jednog konja, kako bi konj imao dovoljno prostora da se istrči i oni praktično žive stalno vani, a samo prespavaju u boksu.

- Ako bismo povećali broj konj, bojimo se da bi bila gužva na ispustima, a nama je prioritet zdravlja konja i da se oni dobro osjećaju i ne budu nervozni – rekao je on.

Osim konjičkog kluba postoji restoran, koji on naziva mali sportski bife. Istakao je da imaju 3-4 jela na meniju, te da im nije cilj da se bave ugostiteljstvom, već ukoliko porodica dođe sa djecom, da pojedu jelo ili popiju sok.

Cijene u ovom bifeu su pristupačne. 


Takmičarka Ena. A. OVČINA

Priprema se za takmičenje

Trenerica i takmičarka Ena Mijić već četiri godine trenira jahanje, a ovom prilikom za portal "Avaza" je kazala da aktivno jaše i takmiči se u dvije discipline, preponsko i dresurno jahanje. 

- Često sam ovdje, skoro svaki dan. Jašem sve školske konje koji su u štali. Ima dosta i privatnih konja, ali imam i dva omiljena koja češće jašem. Školski konji su poslušni, dobroćudni. Nikada ne bi nešto uradili da nas povrijede - rekla je ona.

Istakla je da je zadovoljna učešćem u takmičenjima, a sezona počinje na ljeto. Rekla je da to traje do septembra i već sada polako se pripremaju za ova takmičenja. 

Također, ovom prilikom konjički klub nas je lijepo ugostio, prilikom čega je i novinarka "Avaza" imala priliku da učetvuje u jednom času jahanja konja, gdje ju je obučavala Ena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.