EKSKLUZIVNO

Emir Peljto, član Organizacionog odbora Mininogometnog saveza BiH, za "Dnevni avaz": BiH domaćin Eura u mininogometu

Ovo je veliki fudbal u malom, kaže on

Predsjednici Mininogometnog saveza BiH u Sofiji. Avaz

20.11.2023

Mininogomet je sport koji je u proteklim godinama u potpunosti zaludio svijet, a ništa drugačija nije priča ni u Bosni i Hercegovini, a sve postaje u mnogočemu interesantnije kada se uzme u obzir da je na Generalnoj skupštini mininogometne organizacije koja je održana u Sofiji, odlučeno da je BiH domaćin Evropskog prvenstva u mininogometu.

Kako je potvrđeno za „Dnevni avaz“, predsjednici Elvin i Ervin Blažević, ispred Mininogometnog saveza BiH, prisustvovali su skupštini, a na njoj je odlučeno da će EMF Euro 2024 biti održan u periodu u od 1. juna do 9. juna 2024. godine u Sarajevu.

O ovom velikom uspjehu za Bosnu i Hercegovinu za „Dnevni avaz“ govorio je Emir Peljto, član Organizacionog odbora Mininogometnog saveza BiH.

Zapaženi rezultati

- Mnogi miješaju mininogomet s futsalom, ali ima razlike. Mininogomet se inače igra na umjetnoj travi. Igra se 5+1 sa letećim izmjenama, a s golmanom se može igrati neograničeno, za razliku od futsala. Igra se dva poluvremena po 20 minuta, bez tajm-auta. Ovo je veliki fudbal u malom, ukratko rečeno – kazao je Peljto za „Dnevni avaz“.

Evropska mininogometna federacija broji 34 članice, među kojima je i BiH, a kako nam Peljto pojašnjava, većinski se ovo igra na amaterskom nivou.

Emir Peljto. Avaz

Također, objasnio je i da naša zemlja ima svoje prvenstvo, kao i da smo već imali predstavnike u Evropi.

- Posljednjih osam godina postoji liga koja se igra u Sarajevu, a sada će evo treća godina kako se igraju lige u Mostaru, Tuzli, Brčkom, a od ove godine će biti Banja Luka.

Koncipirano je da se igra liga sistem, odakle će određeni broj učesnika učestvovati na državnom prvenstvu. Naša najbolje tri plasirane ekipe ostvaruju pravo učešća u EMF Ligi prvaka i u EMF Eurokupu. Prošle godine jedan naš predstavnik je izborio polufinale, dok je drugi ispao u četvrtfinalu, što su stvarno zapaženi rezultati – rekao je Peljto.

Sarajevo arena

Organizatori već intenzivno rade na pripremama kako bi osigurali besprijekorno izvođenje prvenstva i stvaranje nezaboravnog iskustva za sve učesnike i posjetitelje, te se nadaju da će naići na razumijevanje i podršku lokalnih, entitetskih i državnih institucija, kao i sponzora iz realnog sektora, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Logo EMF EURO-a. Facebook

- Prema propozicijama Evropskog prvenstva arena treba imati umjetnu travu, sa minimalno 2.000 sjedećih mjesta. Naravno, potrebne su i ostale popratne stvari. Tražili smo da bi mogli naći mjesto da tu bude uvijek, ali teško je naći taj prostor. Mi tražimo zbog prisustva publike da to bude na atraktivnom mjestu – kazao je Peljto za „Dnevni avaz“.

Najbolje ekipe

Evropsko prvenstvo u mininogometu okupit će najbolje evropske ekipe i igrače. Na prvenstvu će uzeti učešće ukupno 24 reprezentacije u miningometu, između ostalih kao što su: Italija, Francuska, Engleska, Španija, Portugal i ostale.

Sam termin održavanja EMF Euro 2024 je svojevrsna uvertira Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, te samim tim moto je “I mi imamo Euro”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.