BOGATE NAGRADE

Evo koliko sportisti zarađaju za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama

U raznim disciplinama sportisti se nadmeću za odličja, a pored toga od svojih država dobijaju i određene svote novca za uspjeh i osvajanje medalja

Platforma X

N. H.

31.7.2024

U Francuskoj se od 26. jula do 12. augusta održavaju Olimpijske igre, događaj koji privlači pažnju zaljubljenika u sport.

U raznim disciplinama sportisti se nadmeću za odličja, a pored toga od svojih država dobijaju i određene svote novca za uspjeh i osvajanje medalja.

Kako prenosi CNBC, najviše novca za zlatnu medalju odvaja Hong Kong. Ova država za osvajanje zlata svojim sportistima uplaćuje 768 hiljada dolara, što je oko 710 hiljada eura.

Slijede Singapur sa 745 hiljada dolara, Indonezija s 300, te Izrael koji sportistima koji osvoje medalju daje 271 hiljadu dolara.

Odmah iza Izraela je Srbija koja za zlatnu medalju svojim sportistima daruje 200 hiljada eura. S druge strane, Hrvatska za zlato daje 41.000 eura.

Neke zemlje, kao što je slučaj u Poljskoj, svojim sportistima pored novčanih nagrada daruju i umjetničke slike, stanove..

Primjera radi, SAD, čiji sportisti na Olimpijskim igrama osvajaju pregršt medalja, za zlato svojim sportistima daruje "samo" 38 hiljada dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.