BROJNE KONTROVERZE

IBA: MOK je napravio grešku jer je dopustio Kelif i Lin učešće na Olimpijadi, imaju nivo testosterona kao muškarci

Predsjednik IBA-e Umar Kremljev danas je ponovio da Kelif i Lin imaju XY hromosome

Imane Kelif. Platforma X

S. S.

5.8.2024

Čelnici Svjetske bokserske federacije (IBA) saopćili su da bokserke Imane Kelif i Lin Ju-ting nemaju ženske hromosome. Oni smatraju da je MOK napravio grešku jer im je dozvolio učešće na Olimpijskim igrama. Njihovo učešće na Olimpijadi je izazvalo brojne reakcije, pogotovo nakon odustajanja jedne bokserke u meču protiv Imane Kelif.

IBA ih je izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. i zabranila im učešće na Olimpijskim igrama, no one su se pojavile u Parizu jer je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) raskinuo saradnju sa IBA-om i dozvolio im nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

Njihove suspenzije su obavijene velom tajni, te su mnogi nagađali da je u pitanju samo povišen nivo testosterona, no danas je izvršni direktor IBA Chris Roberts na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da one nemaju ženske hromosome.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromosome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog povjerljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se radi - rekao je izvršni direktor IBA-e Kris Roberts.

Predsjednik IBA-e Umar Kremljev danas je ponovio da Kelif i Lin imaju XY hromosome.

- One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci - istakao je Kremljev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.