HISTORIJSKI TRENUTAK

Video / Olga je izvela "salto smrti" i zauvijek promijenila historiju Olimpijskih igara

Njen olimpijski nastup je na 46. mjestu na spisku 100 najvećih sportskih trenutaka

Salto smrti, OI 1972. godine. Instagram

Dž. Vilajet

8.8.2024

Prije gotovo pola vijeka, na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, tada 17-godišnja takmičarka Olga Korbut iz SSSR-a raspametila je planetu svojim nastupom.

Olga je u Minhenu osvojila tri zlata i jedno srebro, a upravo ta srebrna medalja koju je osvojila na dvovisinskom razboju je na neki način obilježila njenu karijeru. Iako je u karijeri osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama, Olga je najbolji nastup izvela kod osvajanja srebrne medalje.

Bio je to čuveni "Korbut flip", potez koji je zbog velike opasnosti kasnije zabranjen. Olga je letjela, prelazila je sa grede na gredu, izvodila munjevite okrete i u jednom momentu učinila je nešto neviđeno.

Stajala je uspravno na višoj gredi, gledala ka nižoj, skočila salto unazad i uhvatila se rukama za višu gredu. Vježbu je okončala besprijekornim skokom. Bio je to historijski trenutak, nešto što nikada nije viđeno u ovom sportu.

Iako je karijeru okončala sa samo 22 godine života, Olga Korbut je uradila dovoljno da je sportska historija pamti kao jednu od najvećih gimnastičarki svih vremena. Njen olimpijski nastup je na 46. mjestu na spisku 100 najvećih sportskih trenutaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.