OČEKUJE NAS SPEKTAKL

Balkanski okršaj u finalu Olimpijskih igara: Hrvatska ide na Srbiju

Loren Fatović je briljirao i dao čak pet golova u prvom poluvremenu za Hrvatsku

S meča Hrvatske i Mađarske - Avaz
S utakmice Hrvatske i Mađarske - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

9.8.2024

Vaterpolisti Hrvatske savladali su Mađarsku i plasirali se u finale Olimpijskih igara gdje ih čeka Srbija (9:8).

Gledali smo rezultatsku klackalicu tokom prvog poluvremena okršaja u Parizu u kojoj se Hrvatska malo bolje snašla u odnosu na rivala. 

Dobar početak, pa preokret

Loren Fatović je briljirao i dao čak pet golova u prvom poluvremenu za Hrvatsku.

Krenuli su Hrvati nešto bolje u odnosu na Mađarsku i prvi napad iskoristio je Maro Joković nakon kvalitetno izgrađenog napada. 

Međutim, uslijedio je preokret. Silard Janšik, Marton Vamoš i Đerđo Janoš Fekete su do trećeg minuta utakmice napunili mrežu rivala i tako zabrinuli navijače rivalske selekcije. Razloga za tako nešto ipak nije bilo, pošto je do kraja prve dionice hrvatski tim bio sjajan.

Zategli su u odbrani, a napad je u dva navrata bio uspješan, a Fatović je dva puta bio igrač koji je pogađao mrežu rivala, za 3:3 sa igračem više. Igralo se gol za gol sve do posljednja tri minuta u drugoj dionici.

Loren je stigao do učinka od četiri gola, Vamoš i Deneš Varga su dva puta donosili plus Mađarima prije njegovih pogodaka, a onda su Barakude nizom u završnici poluvremena ostavili suparnike na minus dva.

Nadmudrivanje dvije ekipe

Treći kvartal protekao je u nadmudrivanju dvije ekipe, koje su po gol razmijenile u uvodna tri minuta. Sve do dva minuta prije isteka ovog dijela susreta rezultat je bio 8:6 za Hrvate, a onda je Silard Janšik iskupio svog saigrača za promašen peterac.

Da plus pred završnih osam minuta ne bude minimalan postarao se Luka Bukić svojim drugim golom u dionici, pa je pred Mađarskom bio dug put do povratka u okršaj.

Hrvatska i Srbija će igrati u velikom finalu. Bit će to okršaj "Barakuda" i "Delfina" i repriza finala iz 2016. godine. Tada je slavila Srbija s 11:7.

Srbiji je ovo treće uzastopno olimpijsko finale, dok je Hrvatska, nakon što je ranije ove godine igrala finale Evropskog prvenstva, došla do meča za zlato na Igrama u Parizu.

Finale Hrvatske i Srbije za olimpijsko zlato u Parizu igra se u nedjelju od 14 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.