NESTVARNI REZULTATI

Fantastični sportisti pomjeraju granice: Olimpijski rekordi porušeni u Parizu

Iako se činilo da su prethodnici toliko podigli ljestvicu da im je nemoguće prići, takmičari u Francuskoj pokazali kakve su mašine

Padaju rekordi u Parizu. Platforma X / AP

E. Ć.

9.8.2024

Najveća svjetska sportska smotra na svijetu Olimpijske igre počela je 26. jula i od tada se svakodnevno postavljaju rekordi.

Iako se činilo da su prethodnici toliko podigli ljestvicu, da im je nemoguće prići, a kamoli ih prestići, sportisti koji se takmiče u Parizu pokazali su da su prave mašine pred kojim je nemoguće staviti neku prepreku.

Preskače soliter

Pauline Graboš (Grabosch), Ema Hince (Emma Hinze) i Lea Fridrih (Friedrih) iz Njemačke su u kvalifikacionoj utrci u ženskom timskom sprintu (dvoranski biciklizam) ostvarile vrijeme 45,377 sekundi. Tako su srušile rekord Britanki Keti Merčan (Katy Marchant), Sofi Kejpvel (Sophie Capewell) i Eme Finukejn (Emma Finucane - 45,472).

Duplantis: Čudesan uspjeh. AP

Nevjerovatni Šveđanin Armand Duplantis postavio je novi svjetski rekord u skoku s motkom. Osvojio je zlato, a u trećem pokušaju uspio je doći do čudesnih 6,25 metara.

Poljakinja Aleksandra Miroslav (Miroslaw) je bila nevjerovatna u sportskom penjanju, novom sportu na Olimpijskim igrama. Završila je brzi uspon za samo 6,06 sekundi.

Miroslav: Novi sport na Olimpijadi. AP

Američki plivač Bobi Finke (Bobby) je utrku u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom završio za 14:30.67 i tako srušio rekord Kineza Sun Janga (Yang) iz 2012. godine (14:31.02).

Njegove kolegice Regan Smit (Smith), Lili King (Lilly), Grečen Volš (Gretchen Walsh) i Tori Huske (Torri) su isplivale žensku štafetu 4x100 mješovito za 3:49.63.

Amerikanci su bili moćni i u mješovitoj štafeti 4x100 metara koji su Rajan Marfi (Ryan Murphy), Nik Fink (Nic), Grečen Volš i Tori Huske isplivali za 3:37.43 što je novi svjetski rekord.

Šveđanka Sara Sjostrom je briljirala u polufinalu na 50 metara slobodnim stilom za žene, a rezultat od 23.66 sekundi je novi olimpijski rekord. Tako je srušila svoj prethodni postavljen u Tokiju (23.85).

Nestvarni Maršan

Džošua Čeptegi (Joshua Cheptegei) je utrku 10.000 metara za muškarce završio za 26:43.14, što je novi olimpijski rekord.

Fenomenalni francuski plivač Leon Maršan (Marchand) isplivao je utrku na 200 metara mješovitim stilom za 1:54.06, čime je došao do zlatne medalje, a srušio je i rekord čuvenog Majkla Felpsa (Michael Phelps) iz 2008. godine (1:54.23).

Maršan: Srušio i Felpsa. AP

Australka Kajli Mekivoj (Kaylee McKeown) je bila najbrža u utrci 200 metara leđno, a rezultatom 2:03.73 je postavila novi olimpijski rekord u ovoj disciplini.

Kjara Leone (Chiara) iz Švicarske postigla je 464,4 u finalu puškom od 50 metara za žene te tako oborila olimpijski rekord od 463,9 koji je postavila njena sunarodnjakinja Nina Kristen (Christen) u Tokiju.

Kanađanka Samer Mekintoš (Summer McIntosh), koja se takmičila s našom Lanom Pudar, srušila je rekord u disciplini 200 metara delfin s rezultatom 2:03.03.

Olivier Zidler (Ziedler), iz Njemačke, ispisao je historiju u veslanju jer je u polufinalu oborio olimpijski rekord (6:35.77).

Plivači i plivačice u Parizu su u vrhunskom raspoloženju, a to je potvrdio još jedan rekord koji je srušen u francuskoj prijestonici. Kinez Pan Zanle (Zhanle) je postavio novi rekord u disciplini 100 metara slobodno (46.40).

Australka Moli O'Calagen (Mollie O'Callaghan) je isplivala finale na 200 metara slobodnim stilom za 1:53.27 i srušila rekord sunarodnjakinje Ariarne Titmus iz Tokija (1:53.50).

Internet senzacija iz Pariza Jusuf Dikec (Yusef) i njegov partner Ilajda Tarhan (Ilayda) postavili su rekord u mješovitom paru u disciplini streljaštvo zračnim pištoljem od deset metara (582).

Nekako, kao šlag na torti, ostavljen je najbolji srbijanski teniser Novak Đoković. Đoković je, pobijedivši Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz), došao do jedinog odličja koje mu je nedostajalo u bogatoj karijeri - olimpijsko zlato. Đoković je konačno osvojio zlatnu medalju, a to je uspio kao najstariji teniser u historiji (37).

Utjeha za Alkaraza

Španski teniser Karlos Alkaraz je izgubio u finalu Olimpijskih igara od Novaka Đokovića s 2:0. Bila su to jedina dva seta koja je Španac dozvolio protivnicima u Parizu, ali su bila kobna. Ako mu je utjeha, oborio je rekord jer je postao najmlađi teniser koji je došao do finala olimpijskih igara (21).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.