LIČNOST DANA

Armand Duplantis: Niko mu nije ravan

Osvojio je novo olimpijsko zlato i ponovo oborio svjetski rekord

Duplantis: Nestvaran rezultat. AP

7.8.2024

Od Kristijana Ronalda (Cristiano), Lionela Mesija (Messi), Lebrona Džejmsa (LeBron James), Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera (Roger)..., pa do Simone Bajls (Simon Biles) i Armanda Duplantisa.

Možemo biti sretni što živimo u eri sjajnih sportista koji su iz godine u godinu pomjerali granice i ispisivali historiju. Švedski skakač s motkom Duplantis osvojio je novo olimpijsko zlato i deveti put u karijeri oborio svjetski rekord.

Na Igrama u Parizu Duplantis je do odbrane zlata stigao s visinom 6.00 metara, ali nije se tu zaustavio. Prvo je sa 6.10 oborio olimpijski rekord, a onda i (lični) svjetski s nevjerovatnih 6.25!

Kako skače, imate osjećaj da bi čovjek mogao zgradu preskočiti. Nedodirljiv je za konkurenciju, a gotovo nevjerovatno zvuči podatak da mu je ovo bio 62. put u karijeri da je na nekom zvaničnom takmičenju preskočio visinu od šest metara.

O kakvom sportisti je riječ, dovoljno govori podatak da su ga bodrili i rivali, koji su pozivali 80.000 ljudi na noge da ga podrže u pohodu na rušenje rekorda. Na krilima sjajne podrške, Duplantis je iz trećeg pokušaja srušio rekord koji sada iznosi nestvarnih 6.25.

Armand Duplantis rođen je 10. novembra u Lafejetu – Luizijana (SAD). Otac mu je Amerikanac porijeklom iz Francuske, a majka Šveđanka. Otac mu je, također, bio odličan motkaš, s ličnim rekordom 5,80, a njegova majka se bavila sedmobojom i rukometom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.