BOKSERKA

IBA je zabranila Kelif da se takmiči sa ženama: Sada je trebaju nagraditi za zlato

Nagrada od 90.000 eura bi se trebala dijeliti na način da njoj pripadne pola, a da se druga polovina dijeli između saveza i trenera bokserke

Imane Kelif. X

S. S.

12.8.2024

Imane Kelif osvojila je zlatnu medalju u boksu do 66 kilograma. Alžirka je u finalu Olimpijskih igara odlukom sudija savladala Liu Jang iz Kine.

Kelif je privukla veliku pažnju s obzirom da joj je dozvoljen nastup na Olimpijskim igrama u kategoriji žena, iako je IBA (Međunarodna bokserska asocijacija) prošle godine joj zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu uz objašnjenje da je dokazano da ima XY hromosome i višak testosterona.

S obzirom da IBA nije vodila takmičenje na Olimpijadi, nego MOK (Međunarodni olimpijski komitet) ona je mogla nastupiti.

Kelif bi za pobjedu trebala dobiti nagradu od oko 90.000 eura. Pola tog iznosa bi pripalo njoj, dok se druga polovina dijeli između nacionalnog saveza i trenera bokserke. Problem je u tome što je isplata nagrade pod ingerencijom IBA-e, organizacije koja je Khelif izbacila sa Svjetskog prvenstva.

Nakon što je trener Mohamed Al-Šava nosio oko vrata u počasnom krugu oko ringa, došla je pred novinare sa zlatnom medaljom i rekla: "Ja sam jaka žena. Žena s posebnom snagom. Hvala Bogu, ovo je moj odgovor. Ovo zlato je odgovor svima koji su bili protiv mene."

Zatim je govorila o tome kako je postala nacionalna heroina čiji se mečeve prate po cijeloj zemlji na velikim ekranima.

- Ponosna sam da sam izvela Alžir na ulice. To je čast. Ovo je medalja za cijeli arapski svijet. Hvala Bogu i hvala svima vama. Ne mogu opisati koliko sam zahvalna. Kako mi je čuti cijelu zemlju kako sa mnom i zbog mene pjeva našu himnu - kazala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.