PONOS NACIJE

Fenomenalna Lejla Njemčević osvojila historijsku srebrnu medalju za BiH na Evropskom prvenstvu

Srebrenu medalju osvojila je u nevjerovatnom šprintu utrke za manje od dužine bicikla

Njemčević s Van Dorn i Pereti na postolju. Facebook

E. Ć.

18.8.2024

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila je historijsku srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu u maratonu u Danskoj i time postala viceprvakinja Evrope. 

Maestralna Njemčević je na ravničarskoj stazi i bez velikih uspona u šprint finišu osvojila drugo mjesto i time upisala prvu medalju za bh. biciklizam sa Evropskih prvenstava. 

Pobjedu je nakon taktičke utrke odnijela Rosa Van Doorn iz Nizozemske sa vremenom 4:01:25, dok je naša takmičarka kroz cilj prošla sa vremenom 4:01:40 ispred Italijanke Klaudije Pereti (Claudia Peretti), sa zaostatkom od tri sekunde (4:01:43).

- Ponosna sam što sam osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Danskoj, što je ujedno i prva medalja ikada sa Evropskog prvenstva za bh. biciklizam. Utrka je bila ravna, tako da iznimno taktička i medalje su se odlučivale u finišu i sretna sam što sam u šprintu uzela srebrenu medalje.

Imamo konstantnu sezonu, stalno osvajamo podije, tako da me jako raduje što sada imamo Svjetsko prvenstvo i posljednji Svjetski kup, oba u Americi - rekla je sjajna Njemčević nakon velikog uspjeha.

Ranije je sjajna Njemčević osigurala 21. titulu prvakinje Bosne i Hercegovine. 

Lejla Njemčević trenutni je lider Svjetske serije i osvajačica Svjetskog kupa, a naredno takmičenje za našu takmičarku je Svjetsko prvenstvo u SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.